Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mučan slučaj

Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu

Nika Shakarami
Nika Shakarami Foto: X/Screenshot
U strogo povjerljivim dokumentima otkiveni su uznemirujući detalji: 16-godišnju Niki Shakarami seksualno su zlostavljali i ubili pripadnici iranskih snaga sigurnosti.

Iransku tinejdžericu, 16-godišnju Niku Shakarami seksualno su zlostavljala i ubila tri pripadnika snaga sigurnosti. 

Otkrio je to tajni dokument koji je sada procurio u javnost, dvije godine nakon što je djevojka pronađena mrtva. Nestala je nakon prosvjeda protiv državnog režima 2022. godine, a njezino tijelo pronađeno je devet dana kasnije.

Vlasti su objavile da se ubila, no njezina obitelj nikad u to nije povjerovala.

Dokument koji je klasificiran kao strogo povjerljiv sadrži detalje iz saslušanja o slučaju Nike Shakarami koje je proveo Korpus islamske revolucionarne garde. Navodi se kako je jedan od muškaraca sjedio na 16-godišnjakinji dok ju je zlostavljao, bila je vezana lisicama, a onda su je tukli palicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija u koordinaciji s USKOK-om Nova akcija PNUSKOK-a: Uhićene dvije osobe, neslužbeno se doznalo tko je meta istražitelja

BBC navodi kako postoje i brojni lažni dokumenti te su oni mjesecima s izvorima provjeravali svaki detalj s više izvora.

O nestanku i smrti Nike Shakarami izvještavali su svjetski mediji, a djevojka je postala sinonim borbe iranskih žena za veće slobode. U jesen 2022. Iranom su se širili prosvjedi žena zbog strogih pravila o nošenju hidžaba, a povod je bila smrt druge mlade žene, 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla od ozljeda zadobivenih u policijskom pritvoru nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

Neposredno prije nego što je nestala, Nika je snimljena u večernjim satima 20. rujna u središtu Teherana kako stoji na kontejneru i pali hidžabe.

Sigurnosne službe zaključile su da je ona jedna od organizatorica prosvjeda. Poslali su tim da je uhiti, no uspjela je pobjeći i javiti prijateljici da misli da je progone. Nekoliko sati kasnije ipak su je uhvatili i ubacili u hladnjaču u kojoj su bila tri pripadnika Tima 12 sigurnosne službe: Arash Kalhor, Sadegh Monjazy i Behrooz Sadeghy. Vođa tima Morteza Jalil bio je u kabini s vozačem. Prvo nisu znali kamo bi s djevojkom, a onda im je rečeno da je voze u ozloglašeni teheranski zatvor Evin.

Behrooz Sadeghy, koji je bio u tovarnom prostoru, rekao je da je Nika psovala i vikala.

"Arash Kalhor začepio joj je usta svojim čarapama, ali ona se počela otimati. Zatim ju je Sadegh položio na škrinju i sjeo na nju. Situacija se smirila", rekao je istražiteljima.

"Ne znam što se dogodilo, ali nakon nekoliko minuta počela je psovati. Nisam ništa vidio, samo sam čuo svađu i tučnjavu", dodao je.

Arash Kalhor kaže da je nakratko upalio svjetlo na mobitelu i vidio da je Sadegh Monjazy "zavukao ruku u njezine hlače". Kaže da su nakon toga izgubili kontrolu te da ne zna tko je palicom udarao djevojku.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

"Počeo sam udarati nogama i rukama, ali stvarno nisam znao udaram li naše dečke ili optuženu", rekao je.

Sadegh Monjazy negirao je da je zavukao ruku u Nikine hlače, ali kaže da ne može poreći da se uzbudio dok je sjedio na njoj i dodirivao joj stražnjicu.

Rekao je da je to isprovociralo Niku, koja ga je, unatoč tome što su joj ruke bile vezane na leđima, ogrebla.

"Udarala me nogom u lice pa sam se morao braniti", rekao je.

Morteza Jalil, koji je rekao da je čuo buku iz teretnog dijela vozila, naredio je vozaču da stane. Otvorio je stražnja vrata i otkrio Nikino beživotno tijelo. Rekao je da joj je očistio krv s lica i glave, koji "nisu bili u dobrom stanju".

Te se izjave slažu sa stanjem u kojem je Nikina majka na kraju pronašla svoju kćer u mrtvačnici, kao i sa smrtovnicom u kojoj stoji da je ubijena višestrukim ozljedama uzrokovanim udarcima tvrdim predmetom.

Vođa tima Morteza Jalil priznao je da nije ni pokušao otkriti što se dogodilo.

"Samo sam razmišljao kako da je prebacim i nisam nikoga pitao što se dogodilo. Samo sam pitao: 'Diše li?' Mislim da je Behrooz Sadeghy bio taj koji je odgovorio: 'Ne, mrtva je'", rekao je.

Pročitajte i ovo Vulkan Ruang erumpirao evakuacija stanovnika VIDEO Strašni prizori na otoku, proglašena najveća razina uzbune

Njezino tijelo odlučili su baciti na ulicu. U izvješću se zaključuje da je seksualni napad bio povod za tučnjavu, a da su udarci Tima 12 uzrokovali Nikinu smrt.

"Upotrijebljene su tri palice i tri elektrošokera. Nije jasno koji je od udaraca bio koban", navodi se.

Roditeljima je rečeno da se Nika sama bacila s nebodera.

BBC navodi da odgovorni za Nikinu smrt, koliko je poznato, nisu kažnjeni. Trag zašto je to tako može se pronaći u samom dokumentu. Svi iz Tima 12 navedeni su u izvješću, a desno od njihovih imena stoji skupina kojoj pripadaju: Hezbolah.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene