Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenili schilinge za eure?

Pokojni Haider u Lichtensteinu skrivao milijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vođa austrijske krajnje desnice Joerg Haider koji je poginuo 2008. godine imao je oko 45 milijuna eura na bankovnom računu u Liechtensteinu, piše časopis Profil u broju od ponedjeljka, pozivajući se na pravosudne izvore.

Skupina austrijskih, švicarskih i njemačkih istražitelja došla je do tog podatka pregledom bankovnih računa u okviru dvaju sudskih postupaka, o uvjetima pod kojima je njemačka javna banka Bayern-LB 2007., kupila austrijsku banku HGAA i o privatizaciji austrijske agencije za promet nekretnina Buwog u 2004.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Pri tome su otkrili da je desetak tvrtka registriranih u Liechtensteinu povezano s Joergom Haiderom. Oko pet milijuna eura još je na računima tih tvrtaka, po pisanju Profila. Ostatak je nestao u rizičnim ulaganjima prije više godina, ističe tjednik koji dodaje da su istrage u Liechtensteinu i u Austriji u tijeku. Još se ništa ne zna o podrijetlu i korištenju tog novca. Udovica bivšeg guvernera Koruške rekla je za agenciju APA-u da nije znala za taj novac. 'Ništa od toga nije se spominjalo u ostavinskoj raspravi', rekla je.

Zastupnik Stefan Petzner, koji je bio blizak s Haiderom, skrenuo je razgovor u drugom smjeru: 'Iznosi mi se čine previsoki. Možda su schillinge (austrijska valuta do uvođenja eura, 1 euro=13,7603 schillinga) zamijenili za eure'. Ovo otkriće će još više umanjiti ugled pokojnog političara koji je bio sklon populizmu, čije su izjave o nacizmu izazivale kontroverze i koji je za života neumorno šibao korupciju austrijske političke klase.

>> Haider popularniji nego ikada dobio spomenik

Sam je volio biti pod svjetlima reflektorima i vodio skupe izborne kamapnje, a osim plaće radom u javnoj službi, ostvarivao je i prihode iz velikih šumskih posjeda. Kako pišu austrijska i njemačka glasila, Haider je za kupnju HGAA koji je koncem 2009. napokon nacionaliziran kako ne bi otišao u stečaj, tražio da BayernLB uplati 2,5 milijuna eura na račun jednog koruškog profesionalnog nogometnog kluba. Njemačka agencija dpa dodaje da je financiranje stranaka i političara u Austriji teško pratiti zbog relativno slabih zakona u tom segmentu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene