Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon dobre vijesti

Pentagon: Islamska država izgubila 25 do 30 posto teritorija u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država (IS) izgubila je "25 do 30 posto" teritorija u Iraku od kolovoza, kad je bila na vrhuncu, i početka zračnih udara međunarodne koalicije predvođene SAD-om, izvijestio je u ponedjeljak Pentagon.

"Islamska država više nije dominantna sila na 25 do 30 posto naseljenih područja u Iraku gdje je nekad imala potpunu slobodu kretanja", rekao je glasnogovornik Pentagon Steven Warren.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Područja nad kojima je IS izgubio kontrolu su u središnjem i sjevernom Iraku, a riječ je o 13.000 do 17.000 četvornih kilometara.

"IS je sada polako prisiljen na uzmak", ali "to je duga borba", istaknuo je glasnogovornik.

Tikrit: Iz masovne grobnice ekshumirani ostaci 164 ubijenih

Od kolovoza 2014. zrakoplovi koalicije izvršili su 3.244 zračna udara protiv Islamske države, od kojih 1.879 u Iraku i 1.365 u Siriji.

Međutim, s izuzetkom kurdskog grada Kobanea, IS je zadržao svoje područje utjecaja u Siriji, a čak je i zauzeo dio teritorija nedaleko od Damaska, Homsa te se uspio djelomično utvrditi u izbjegličkom logoru Jarmuku, južno od sirijske prijestolnice.

Američki predsjednik Barack Obama primit će u utorak u Bijeloj kući iračkog premijera Haidera al-Abadija, koji je u ponedjeljak zatražio veću pomoć SAD-a u zajedničkoj borbi protiv IS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene