Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje strukturnih reformi

Pahor priznaje da je podcjenjivao probleme u bankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u utorak je priznao da je njegova vlada podcjenjivala problem gomilanja loših kredita u bankama, te podržao nastojanja sadašnje vlade desnog centra da tom pitanju da prioritet.

'S početkom recesije 2009. postavili smo pogrešnu dijagnozu, smatrajući da je glavni problem u strukturnom proračunskom deficitu, a zenemarili teškoće u bankarskom sustavu', rekao je Pahor u utorak u Ljubljani u razgovoru s novinarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 Mobilno bankarstvo Velika promjena u banci zbunila građane: Doznajemo kako možete zadržati fizički token Ilustracija stigla presuda Maskirani 65-godišnjak probao podići milijune s računa biznismena, napravio i dokumente na njegovo ime: "Meni bi bilo dovoljno i 50.000"

Udio loših kredita u bilancama slovenskih banaka od onda se prema procjeni guvernera slovenske centralne banke Marka Kranjeca povećao na kritičnih 12 posto. Zbog toga sadašnja vlada predlaže hitno rješenje za saniranje bankarskog sustava, čiji se ukupni loši krediti procjenjuju čak do 7 milijardi eura.

Prijedlog da se to riješi osnivanjem posebne agencije koja bi bankama njihova loša potraživanja zamijenila državnim obveznicama, parlament bi prema najavama vlade trebao razmatrati krajem ovog mjeseca, a ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da bi takva operacija koju mora odobriti i Europska komisija stajala državu najviše milijardu eura.

Pahor je izjavio da podržava namjeru sadašnje vlade za sanaciju banaka, a isto tako i strukturne reforme što ih ona planira provesti do kraja godine, kako bi izbjegla scenarij po kojemu bi od Europske unije trebala zatražiti pomoć za financijsku stabilizaciju.

S druge strane, više slovenskih ekonomista izrazilo je proteklih dana mišljenje da će država teško izbjeći taj scenarij. Ekonomist Mojmir Mrak izjavio je za Slovensku televiziju da je financijski položaj u državi ozbiljan i da će se idućih dana i tjedana vidjeti hoće li Slovenija sama moći riješiti probleme s kojima se suočava ili će morati zatražiti pomoć Bruxellesa preko stalnog fonda za stabilizaciju eura, nakon što je njegovu skorašnju operacionalizaciju nedavno omogućila odluka njemačkog ustavnog suda.

O situaciji u slovenskim bankama i gospodarstvu, te načinima izlaska iz krize, bilo je riječi u ponedjeljak i u razgovoru više uglednih ekonomista sa slovenskim predsjendikom Danilom Tuerkom.

Kako je nakon razgovora objavio Tuerkov kabinet, ekonomisti su se u razgovoru s predsjednikom složili s njegovom ocjenom da javno-financijsko stanje u Sloveniji nije tako teško kako to sugerira pad slovenskih kreditnih ocjena, ali da u državi treba doći do učinkovitog dogovora o tome kako provesti nužne reforme, poput reforme mirovinskog sustava i radnog zakonodavstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene