Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak demonstracije sile

Opiranje međunarodnoj zajednici: Sjeverna Koreja lansirala novi tip projektila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja sa svoje je istočne obale u četvrtak ispalila nekoliko projektila, tvrdi vojska Južne Koreje. Ovo je posljednji u nizu testova kojima se Sjeverna Koreja odupire pritisku svjetskih sila koje žele obuzdati njen nuklerani program.

Ovo lansiranje dogodilo se ni tjedan nakon što je Sigurnosno vijeće UN-a prihvatilo najnovije sankcije protiv Sjeverne Koreje, koja još uvijek tvrdi da će nastaviti razvijati svoj nuklearni program.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te" Kim Jong-un osuda sad-a Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti"

Projektili su iz sjevernokorejskog obalnog grada Wonsan lansirani u četvrtak, nakon čega su preletjeli 200 kilometara, u izjavi su rekli dužnosnici Južne Koreje.

Pod vodstvom Kim Jong-una, Sjeverna Koreja testiranje projektila izvodi po nezapamćenom tempu, pokušavajući time razviti interkontientalni balistički projektil sposoban pogoditi kopneno područje SAD-a.

Kada se usporedi s projektilima koje je Sjeverna Koreja do sada ispalila, smatra se da je projektil ispaljen u četvrtak obrambenije prirode, dizajniran za obranu od prijetnji poput neprijateljskih brodova, stoji u reportaži Reutersa.

Sjeverna Koreja je na velikoj vojnoj paradi održanoj sredinom travnja, kojom je obilježen rođendan njenog osnivača, otkrila da posjeduje niz novih oružja koje je od tada testirala.

"Ako pogledamo sjevernokorejska lansiranja projektila, ona testira oružje koje je prezentirala na nedavnoj vojnoj paradi", rekao je Kim Dong-yub, vojni stručnjak sa Kyungnam sveučilištu za dalekoistočne studije u Seulu.

"Čini se da je na paradi prezentiran novi tip kopno-brod projektila koji je opremljen s četiri kanistera za lansiranje. Mislim da je takav tip projektila upotrijebljen u četvrtak", rekao je Dong-yub.

Međunarodna zajednica odgovara suradnjom

Seul i Washington analiziraju lansiranje kako bi došli do detaljnijih informacija, rekli su dužnosnici Južne Koreje. Kina na ovo lansiranje još uvijek nije reagirala.

Japan je u stanju pripravnosti i pridružit će se analizi SAD-a i Južne Koreje, rekao je japanski ministar vanjskih područja Fumio Kishida.

Japanska mornarica i zračne snage, u suradnji s dva američka nosaća aviona, obavile su u Japanskom moru prošli tjedan vojne vježbe.

"Sjeverna Koreja vjerojatno je zbog nedavnih vojnih vježbi željela demonstrirati svoju mogućnost da napadne veliki vojni brod", rekao je Roh Jae-cheon, glasnogovornik južnokorejskih Načelnika stožera.

"Testirajući različite tipove projektila, Sjeverna Koreja želi osigurati povoljniji položaj zbog odnosa između SAD-a i Južne Koreje", zaključio je Jae-cheon.

U tri lansiranja Sjeverna Koreja testirala je tri različita tipa balističkih projektila, dva srednje-dugog dometa i jedan Scud projektil kratkog dometa.

Sjeverna Koreja, u pokušaju da se odupre Sigurnosnom vijeću UN-a, od početka 2016. obavila je desetke testova projektila te dva testa nuklearnih bombi. Nuklearni program potreban je, tvrdi Sjverna Koreja, kako bi se Sjeverna Koreja mogla oduprijeti agresiji SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump na Kinu stavlja pritisak kako bi ju potaknuo da obuzda Sjevernu Koreju. Upozorio je da su, ako Sjeverna Koreja nastavi inzistirati na neprekidnim testovima nukleanih bombi i balističkih projektila, sve opcije na stol, uključujući i preventivni vojni napad.

Budućnost THAAD sustava još uvijek nepoznata

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izvješten je o lansiranju, tvrdi vojska. Ovo lansiranje četvrto je u nizu testova koje je Sjeverna Koreja izvela od kada je Moon postao predsjednik. Moon je rekao kako se nada otvaranju dijaloga sa suprotnom stranom, te da sankcije i pritisak nisu uspjeli dati odgovor na sve veću prijetnju koju zbog svoga nuklearnog programa Sjeverna Koreja predstavlja.

Moon je također obećao da će doći do revizije američkog THAAD sustava obrane, koji se nalazi u Južnoj Koreji. Njegov predsjednički ured u srijedu je priopćio da će instalacija četiri dodatna bacača biti odgođeno dok se ne procjeni koliki utjecaj sustav ima na okoliš.

THAAD sustav, koji uključuje dalekosežni radar koji bi, tvrdi Kina, mogao ugroziti ravnotežu moći na tom području, uzrokovao je niz prosvjeda u Južnoj Koreji, ali i zazor protiv sjevernokorejskih tvrtki u Kini.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene