Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Japan i SAD oduprijet će se ovome"

Sjeverna Koreja testirala balistički projektil, Japan se zakleo djelovati

Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak balističke projektile kratkog dometa koji su sletjeli u more uz istočnu obalu, tvrdi vojska Južne Koreje. Ovo je posljednji u nizu nekolicine testova projektila kojima se Sjeverna Koreja nastoji oduprijeti pritisku i sankcijama međunarodne zajednice.

O lansiranju je obaviješten predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in, koji je sazvao sastanak Nacionalnog sigurnosnog vijeća, stoji u priopćenju južnokorejskog Ureda šefova osoblja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Pretpostavlja se da je ovo projektil Scud klase koji je preletio oko 450 kilometara, stoji u izjavi Ureda. Sjeverna Koreja posjeduje velik broj Scud projektila, razvijenih u Sovjetskom Savezu. Modificirane verzije ovih projektila imaju domet i do 1.000 kilometara.

Sjeverna Koreja balistički je projektil zadnji put testirala 21. svibnja, a u subotu je priopćila kako je pod nadzorom svoga vođe Kim Jong-una testirala novo protuavionsko oružje.

Kako bi se suprotstavila rezolucijama UN-ovog Sigurnosnog vijeća, Sjeverna Koreja je od početka 2016. testirala desetke balističkih projektila i dvije nuklearne bombe. Ova testiranja Sjeverna Koreja nastoji opravdati tvrdnjama da se opire agresiji SAD-a.

Slijedi li dogovor s Kinom?

SAD s Kinom želi dogovoriti novu rezoluciju te tvrdi kako u Kini, glavnom diplomatskom savezniku Sjeverne Koreje, znaju da isječe vrijeme za pronalaženje diplomatskog odgovora na pitanje naoružanja Sjeverne Koreje.

Stručnjaci tvrde da je Sjeverna Koreja uspjela doći do značajnih podataka koji će joj u budućnosti omogućiti izgradnju prekooceanskog balističkog projektila, stoji u izvještaju Reutersa.

Bijela kuća i predsjednik Donald Trump obaviješteni su o lansiranju. Tihooceansko zapovjedništvo SAD-a reklo je da je šest minuta pratilo kretanje balističkog projektila kratkog dometa, te zaključilo kako ispaljeni projektil ne predstavlja prijetnju za Sjedinjene Države.

Japan priprema odgovor

Japanski premijer Shinzo Abe zakleo se da će se drugim država oduprijeti neprekidnim provokacijama Sjeverne Koreje.

"Kao što smo se dogovorili na nedavnom G7 sastanku, problem Sjeverne Koreje bit će prioritet međunarodne zajednice", rekao je Abe te dodao da će Japan "surađivati sa SAD-om kako bi se odupro Sjevernoj Koreji."
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene