Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav Zircon

Rusija uspješno testirala oružje koje bi obranu Zapada moglo učiniti beskorisnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija tvrdi da je godinu dana prije predviđenog roka uspješno testirala hipersonični projektil koji bi obranu Zapada mogao učiniti "beskorisnom".

Ovaj sustav projektila, poznat pod nazivom Zircon, mogao bi biti instaliran na Pyotr Veliky, ruski brod na kojem se nalaze projektili s nuklearnim pogonom.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Hipersonični projektili predstavljaju "ogromnu tehnološku prekretnicu", rekao je britanski analitičar sigurnosti Tim Ripley.

Mogu putovati brzinom od 7400 kilometara na sat, što je brže od bilo kojih projektila na svijetu. Ova brzina praktički garantira da ovi projektili neće moći biti obustavljeni i presretani.

Ripley je objasnio da bi to obranu Zapada učinilo "beskorisnom".

"Ovi projektili značajno će smanjiti vrijeme koje Zapad ima za uspostavljanje obrane i protumjera", rekao je.

Napetosti na vrhuncu

Iako su svjetski mediji bili svjesni da Rusija razvija ove projektile, stoji u reportaži Independanta, ova testiranja obavljena su mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno.

Vojni analitičar Vladimir Tuchkov rekao je: "Očekuje se da će (Zircon) sustav između 2018. i 2020. postati dio ruskog vojnog arsenala."

Reportaže o testiranju došle su u trenutku u kojem su odnosi između Rusije i Zapada u najgorem stanju od hladnog rata. Takav odnos uzrokovan je krizom u Ukrajini, dugogodišnjim sukobom u Siriji i navodim ruskim upletanjem u politiku drugih zemalja, pogotovo američku politiku tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene