Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan koji je zapanjio svijet

Napad na WTC: 9. godina od događaja koji je promijenio svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD obilježava 9 godina od terorističkog napada 11. rujna kada je al-Kaida srušila 'blizance'.

Prije devet godina u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu let 11 American Airlinesa udario je u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. 17 minuta nakon toga, u 9 sati i 3 minute, u južni se neboder zabio zrakoplov United Airlinesa, let 175. Treći oteti zrakoplov, let 77 American Airlinesa, je u 9 sati i 37 minuta pao na Pentagon, a posljednji let 93 United Airlinesa srušio se u polju u Pennsylvaniji u 10 sati i 3 minute.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Posljednji zrakoplov bio je usmjeren na nepoznatu metu u Washingtonu, ali su ga otmičari ili namjerno srušili ili su izgubili kontrolu zbog pobune putnika. Taj događaj do danas nije razjašnjen. Ni u jednom zrakoplovu nije bilo preživjelih. Neki putnici uspjeli su prije rušenja uspostaviti telefonski kontakt s članovima obitelji te su prenijeli informacije da se u zrakoplovima nalaze otmičari.

 

Taj su dan život izgubile najmanje 2.993 osobe, iako se podaci o stradalima razlikuju. U zrakoplovima je bilo 265 putnika. U napadu je sudjelovalo 19 terorista, a među poginulima su i 343 vatrogasca te 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Zbog očaja i agonije mnogi su skakali s nebodera, a neki su bježali prema vrhu u nadi da će ih spasiti helikopterima. Međutim, helikopteri nisu bili u planu spašavanja, a prema nekim izvorima vrata koja vode na krov bila su zaključana.

Stotine su bile zarobljene na katu iznad onog u kojeg se zabio zrakoplov. Prije urušavanja nebodera uspjelo je pobjeći 18 ljudi, a mnogi vatrogasci još uvijek imaju respiratornih problema jer su se nagutali dima tijekom akcije spašavanja.

>> Oboljelim od uklanjanja ruševina WTC-a odbačena nagodba

>> New York: Ahmadinedžadu zabranjen posjet WTC-u

U prvom neboderu život su izgubila 1.402 zaposlenika, a u drugom 614. U dva njujorška nebodera bilo je 60 različitih tvrtki, a u njima je radilo oko 50.000 ljudi. Žrtve su bile stotinjak različitih nacionalnosti, a najčešća dob poginulih je od 35 do 39 godina. Tisuće ljudi ostalo je bez svojih bližnjih, a tragediju je učinilo gorom još i to što je samo 289 tijela ostalo čitavo pa mnogi stradali nikada nisu identificirani.

Treba spomenuti i da su tisuće oboljele od PTSP-a prouzročenog terorističkim napadom.

Svaki je neboder imao 110 katova, a nakon zabijanja zrakoplova srušili su se u 12 sekundi. Umjesto 'blizanaca', na mjestu danas poznatom pod nazivom Ground Zero, ostalo je samo 1.506.124 tona šute, i tisuće ljudskih žrtava. Oštećeno je i pet okolnih zgrada kao i pet stanica podzemne željeznice. Na Pentagonu se jedan dio zgrade srušio, a drugi je bio teško oštećen požarom. Šteta na Pentagonu popravljena je unutar godine dana, a ukupan trošak čišćenja procjenjuje se na 600 milijuna dolara.

Za pomoć žrtvama napada i njihovim obiteljima otvoreni su mnogi fondovi, a proces financijske pomoći obiteljima još uvijek traje.

 

Nakon povijesne američke tragedije puno se raspravljalo o kvaliteti građevinske konstrukcije World Trade Centra, a provela se i federalna istraga o tehničkoj i protupožarnoj sigurnosti zgrada. Svrha joj je bila istražiti tehničke uvjete i materijale koji su bili korišteni, a koji su doprinijeli razmjerima katastrofe.

>> Protiv džamije u blizini Ground Zeroa 71 posto Newyorčana

>> Pastor zasad odustao od spaljivanja Kurana

Nakon napada 11. rujna 2001. tadašnji američki predsjednik George W. Bush započeo je 'rat protiv terorizma' u Afganistanu, koji se kasnije proširio i na Irak. Predsjednik Barack Obama te je sukobe naslijedio, a oni i danas traju. U cijelom svijetu postrožene su mjere sigurnosti, a vođa al-Kaide Osama bin Laden nikada nije pronađen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene