Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Paperjasti' talog

Nafta nije 'nestala', potonula je na dno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok priča o eksploziji BP-ove naftne platforme u Meksičkom zaljevu polako pada u zaborav znanstvenici su došli do šokantnog otkrića.

Naftu su uništile bakterije, tvrdili su službeni izvori. No, ispostavilo se da nafta nije nestala već da leži na dnu mora! Znanstvenici su otkrili značajni sloj taloga nafte koji se proteže na desetke kilometara u svim smjerovima. To dokazuje da nafta nije nikamo nestala, već se 'smjestila' na morsko dno, prenosi The Huffington post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trošak kompanije BP borba protiv naftne mrlje koštala osam milijardi dolara Slika nije dostupna Ukupna bilanca BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

Istraživački brod isplovio je 21. kolovoza kako bi otkrio gdje je nestalo četiri milijuna barela nafte koja se izlila u more.

'Prikupili smo puno taloga iz Meksičkog zaljeva. Nikada nisam vidjela ništa ovakvo,' rekla je jedna od istraživačica, profesorica Samantha Joye.

>> Bakterije proždrle naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

>> BP će priznati pogrešku, ali ne i veliki propust

>> BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

Znanstevnici su talog nafte opisali 'paperjastim' i poroznim, debljine dva centimetra. Rekli su da sadrži nedavno uginule rakove, crve i druge beskralježnjake.

'Čini se da se radi o velikim količinama nafte, a još nismo ni uzeli uzorke s dna blizu oštećene naftne bušotine', tvrde istraživači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene