Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

Bakterije proždrle naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je British Petroleum jedva uspio zatvoriti bušotinu i curenje nafte u Meksičkom zaljevu, napokon stižu i uistinu dobre vijesti s golemom mrljom, koja je ostala kao posljedica.

Bakterije koje razgrađuju naftu i koje djeluju duboko u moru, proždiru naftnu mrlju puno brže od očekivanog, s obzirom na hladne temperature na više od 1300 metara dubine. To otkriće objavljeno je u studiji objavljenoj jučer, a ona je znanstvenicima koji se bave tim problemom ponovno ozarila lica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katastrofa mogla biti spriječena Radnik BP-a: Znali smo tjednima za kvar na platformi Slika nije dostupna Novi pokušaj BP prikuplja samo 10 posto nafte iz bušotine

'Ta studija predstavlja odlične vijesti. Mislim kako je ona još jedan dio mozaika, koji nam pokazuje da razgradnja nafte protječe poprilično brzo, čak i na hladnijim temperaturama', rekla je Nancy Kinner, šefica obalnog centra za istraživanje i intervencije pri sveučilištu New Hampshire u Durhamu.

>> BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Science, a mjerenja koja su dovela do otkrića, napravljena su u periodu između 25. svibnja i 2. lipnja ove godine. BP je curenje začepio tek 15. srpnja. Nove brojke pokazuju kako su bakterije lako izašle na kraj s naftnom mrljom.

'U samo dva tjedna, vidjeli smo kako čitava naftna mrlja nestaje. Mrlju nismo mogli otkriti u posljednja tri tjedna, čak niti na površini. Ono što jesmo otkrili, jest kako su bakterije još uvijek prisutne. Sada će one polako doći na svoju prirodnu razinu', zaključio je autor studije Terry Hazen iz nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, na sveučilištu Berkeley.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene