Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni sud pravde odluku o Rusiji donijet će 15. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sud pravde objavio je da će 15. listopada objaviti svoju odluku o gruzijskom zahtjevu za primjenu izvanrednih mjera prema Rusiji koju Tbilisi optužuje za etničko čišćenje u Južnoj Osetiji, Abhaziji i na drugim okupiranim gruzijskim područjima.

'ICJ će 15. listopada 2008. objaviti svoju odluku' o zahtjevu Gruzije, stoji u priopćenju suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!" Slika nije dostupna Gruzija i Rusija u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde

Polazeći od Međunarodne konvencije iz 1965. o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Gruzija je 12. kolovoza podnijela tužbu protiv Rusije na ICJ-u. 

>> Po Gruziji raspoređena UN-ova misija za nadzor primirja

>> Rusi se pripremaju na povlačenje iz Gruzije

Dva dana kasnije Gruzija je zatražila od suda da odmah naredi Moskvi, u očekivanju konačne presude, da prekine etničko čišćenje koje se, kako smatra, još provodi i da omogući izbjeglicama da se vrate na okupirana područja.

Tbilisi i Moskva koja odbacuje optužbu da je sukob etničke naravi i tvrdi da stvarno ne nadzire dotična područja, iznijeli su svoju obranu pred sudcima od 8. do 10. rujna.

ICJ, najviše pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, rješava prijepore među državama. Njegove odluke obvezuju i bezprizivne su.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene