Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija i Rusija u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon oružanog sukoba i neuspjeha diplomacije, Gruzija i Rusija nastavit će spor oko Južne Osetije pravnim putem pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) gdje u ponedjeljak počinju iznositi argumente.

Sud će tijekom tri dana slušati argumente Tbilisija i Moskve o hitnim tzv. zaštitnim mjerama koje zahtijeva Gruzija, a to su "prekid etničkog čišćenja" iz Južne Osetije i Abhazije, dvije gruzijske regije nastanjene rusofonim stanovništvom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi ispalili meatk Izvješće EU-a: Gruzija je izazvala rat s Rusijom Slika nije dostupna Potpora Rusiji Chavez priznao Abhaziju i Južnu Osetiju

Također, Tbilisi zahtijeva da sud naredi Rusiji da poduzme "sve potrebne mjere kako nijedan Gruzijac niti bilo koja druga osoba ne bude žrtva nasilja niti rasne diskriminacije".

Tbilisi tvrdi da je 10 posto od njegovih 4,5 milijuna stanovnika raseljeno unutar granica i traži da Rusija dopusti povratak Gruzijaca prognanih iz dviju odmetnutih regija.

Tbilisi želi da se te mjere provedu hitno pije nego ICJ donese presudu o temelju tužbe protiv Moskve.

A temelj tužbe koju je Gruzija podnijela protiv Moskve jest kršenje "Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije" iz 1965., u tim dvjema regijama čiju je neovisnost Rusija priznala.

Gruzija je tužbu protiv Rusije podnijela 12 kolovoza. Kako se rok za donošenje presuda ICJ-a može otegnuti mjesecima, tako je Tbilisi svoju tužbu dva dana poslije upotpunio zahtjevom za donošenjem hitnih, takozvanih zaštitnih mjera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene