Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pustolovno putovanje

Laži kojima džihadisti pune svoje redove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperti kažu kako je ISIS podigao razinu metoda u primamljivanju mladih žena, potencijalnih supruga svojih boraca - na teritorij pod brutalnom kontrolom u Siriji i Iraku.

Zašto je primamljivanje u redove ISIS-a toliko uspješno? 'ISIS-ova propagandna mašinerija je nešto što do sada još nismo vidjeli. Na toj borbi moramo još puno raditi. Samo primjera radi, dnevno objave i 90.000 tweetova', rekla je Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pojas s eksplozivom Raznio se zapovjednik Islamske države: Vođe nekoć jake, ozloglašene države, skrivaju se po zabačenim dijelovima Američki vojnici U napadu nisu stradali civili Ubijen jedan od vodećih ljudi ISIS-a: "Planirao je terorističke napade u Europi"

Militanti za promociju koriste videa vrhunske produkcije, a u posljednje vrijeme fokusiraju se na regrutiranje mladih žena. 'Nikad veći broj mladih žena iz brojnih zapadnih zemalja, nisu izražavale želju za preseljenje u Siriju. Mislim da je to rezultat ekstremno sofisticirane propagandne regruterske mašinerije, koja targetira mlade žene', rekao je Sasha Havlicek, izvršni šef Instituta za strateški dijalog.

Pustolovno putovanje

Na društvenim mrežama, najbližem alatu za komunikaciju s mladim Zapadnjacima, život na području kojim vlada ISIS, prikazuju kao pustolovno putovanje.

Ondje se može pročitati kako kao nagradu za pristupanje skupini, lojalisti dobivaju darove od Alaha, koji uključuju kuću s besplatnom strujom i vodom. O ovome je izvijestio Aqsa Mahmood, britanski tinejdžer koji je 2013. napustio Škotsku i pridružio se ISIS-u te blogom propagira život u kalifatu.

Stiže još upozorenja: 'Islamisti bi se mogli umiješati među izbjeglice koje dolaze u Italiju'

Ukoliko se žene kojima pristupa na internetu nećkaju, on ih uvjerava riječima: 'Ovdje možete pronaći šampone, sapune i druge ženske potrepštine, stoga se ne zabrinjavajte ukoliko mislite da ćete imati problema s pećinskim životom.'

'Većina djevojaka privučena je ondje kombinacijom mašte i osjećaja da pridruživanjem ISIS-u, bit će osnažene, imati uzbudljiv život i sa životima će raditi nešto korisno', rekla je Mia Bloom, profesorica u Centru za terorizam i sigurnost na Sveučilištu Massachusets.

Svakodnevni život ISIS-a na Twitteru je opisan kao pozitivan i lagan. 'ISIS nam plaća stanarinu, mjesečno primamo novac, pomoć u hrani, vojnici štite naše granice. Sa svakim novim djetetom, dobivamo više novca', stoji na Twitter računu jedne od navodnih stanovnica ISIS-a.

Zapadni dužnosnici tvrde da su to lažne priče onoga što se zapravo događa u teoriji. A brojne su i priče liječnika koji su osobno svjedočili u bolnicama na području ISIS-a, u kakvom lošem stanju žene dolaze po medicinsku skrb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene