Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas bez premca

FOTO Zastrašujući dokaz zvjerskog ratovanja u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sirije stiže zastrašujući dokaz jedne od najpodmuklijih metoda ratovanja - gađanja civila, a posebno trudnica, snajperima.

Iz Sirije su ovih dana počele stizati snimke koje umnogome podsjećaju na svakodnevicu u ratnom Sarajevu. Nije riječ samo o kiši granata kojom se zasipaju sve strane u sukobu, već o jednoj od najpodmuklijih metoda ratovanja - pucanju na civile iz snajpera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Na snimkama se vide obični građani kako pretrčavaju ulice u strahu da će dobiti metak. Tko i s koje strane puca na snimkama, nije poznato.

>> Prijatelji Sirije: Asad ne treba igrati nikakvu ulogu u budućoj vladi

Humanitarna organizacija Syria Relief CNN-u je ustupila dokaze da su jedna od najčešćih meta snajperista trudnice u visokom stadiju trudnoće i mala djeca.

Među tim dokazima je zapanjujuća rendgenska snimka djeteta u čijoj se glavi vidi metak. To je samo po sebi dovoljno šokantno, no još je gora činjenica da je riječ o snimci djeteta u majčinoj utrobi. Nerođeno je dijete na mjestu izgubilo život, a majka je preživjela.

David Nott je liječnik koji kao volonter radi u gore spomenutoj humanitarnoj organizaciji i kaže da sličnih strašnih slučajeva ima još. 'Većina djece su u majčinoj utrobi provela sedam, osam ili devet mjeseci, što znači da je svakom prosječnom čovjeku moralo biti očito da su ciljane žene bile trudne', kaže Nott, britanski kirurg koji je kao humanitarac pomagao i žrtvama Sarajeva.

Postoji i fotografija djevojčice s nalakiranim noktićima kako leži u bolnici s teškim ozljedama glave. Čini se da nema više od pet godina. Na drugoj se slici vidi curica prekrivena zelenom plahtom sa strašnom ranom na čelu.

Nott priča da je 90 posto svih ozljeda koje tretira kod pacijenata nastalo snajperskom paljbom.

'Nakon nekog vremena smo primijetili jedan trend. Primjerice, znalo se dogoditi da u istom danu dobijemo 10-15 pacijenata s prostrijelnim ranama, od kojih je barem osam ili devet dobilo metak na gotovo istom dijelu tijela. Tako smo jednom imali slučaj da je većina ljudi upucana u lijevu preponu, a sutradan su svi pristigli bili upucani u desnu preponu. Učinilo mi se kao da se snajperisti igraju', kaže Nott.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene