Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Femicid u Italiji

Lanac smrti potresa susjedstvo: Giulia je već 103. žrtva, trebala je diplomirati. Bivši dečko izbo ju je nožem

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Italiju potresa val rodno uvjetovanog nasilja, a od početka samo ove godine zabilježena su najmanje 103 slučaja femicida.

Nakon potrage koja je trajala osam dana uhićen je Filippo Turetta, 22-godišnji talijanski student strojarstva.

Turetta je osumnjičen za ubojstvo svoje 22-godišnje bivše djevojke Giulie Cecchettin, koja je u četvrtak trebala diplomirati biokemijsko inženjerstvo.

Uhićen je u nedjelju u Njemačkoj u lječilištu Bad Dürrenberg u blizini Leipziga, dan nakon što je tijelo Cecchettin pronađeno s brojnim ranama od noža na vratu i glavi te obrambenim ranama, u jaruzi blizu jezera Barcis u sjeveroistočnoj talijanskoj regiji Furlaniji.

Sumnja se da je bivšu djevojku ubio u bijesu nakon što je prekinula njihovu vezu i zbog ljubomore jer je trebala diplomirati prije njega.

Zaustavljen je na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala venecijanska policija, piše ANSA, a uskoro se očekuje njegovo izručenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Femicid u Italiji Horor u susjedstvu, nema kraja nasilju nad ženama: Jednu je muž zapalio, drugu izbo nožem, obje su mrtve

Pročitajte i ovo Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Sigurnost za sve FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

Užas umjesto slavlja diplome

Velika potraga za dvoje mladih, čiji je nestanak prijavljen prije osam dana, a snimka na kojoj se vidi kako Turetta napada bivšu djevojku ubrzo pojačala strahove da ishod neće biti pozitivan, došla je kraju.

Umjesto slavlja diplome koja je bila pred Cecchettin i njezinom obitelji, njezini najbliži sada se moraju suočiti s tragedijom.

Kao i cijela Italija, ali i šire, jer mlada studentica postala je 103. žrtva femicida samo od početka ove godine u Italiji, koja ima ogroman problem s nasiljem nad ženama

Zamjenik premijerke i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da bi Cecchettin trebala dobiti barem počasnu diplomu: "Ova dramatična afera sve nas je pogodila zbog gnjusnosti i brutalnosti ubojstva."

Pročitajte i ovo Talijanski karabinjeri Femicid u Italiji Još jednu ženu ubio je bivši muž: "Mogla je biti spašena, institucije nisu reagirale na njezine pozive u pomoć"

Malo znači represija ako nema prevencije

Čini se da je najnoviji slučaj ujedinio talijanske političke stranke u borbi protiv sve većeg broja femicida.

Čelnica Demokratske stranke Elly Schlein pozvala je premijerku Giorgiu Meloni da zajedno rade na donošenju zakona o tom pitanju.

Pozvala je na veću predanost muškaraca, a ne samo žena, i upozorila na porast toksične patrijarhalne kulture kao razlog povećanja stope femicida.

"Barem u borbi protiv ovog pokolja žena i djevojaka, ostavimo po strani političke sukobe i pokušajmo natjerati zemlju da napravi korak naprijed", rekla je Schlein, koja inzistira na uvođenju obrazovanja o poštovanju i afektivnosti u škole.

“Ako se ne poduzmu mjere u školama i kulturi kako bi se iskorijenila nasilna i kriminalna ideja kontrole i posjedovanja ženskih tijela i života, bit će prekasno", upozorila je Schlein, piše Euractiv i naglasila da represija nije dovoljna ako nema prevencije.

Meloni je poručila da je vijest o ubojstvu mlade žene srceparajuća: "Sa zebnjom sam pratila novosti o slučaju i do posljednjeg sam se nadala drugačijem ishodu."

Meloni govori o barbarstvu, ali što stvarno poduzima?

Italija već ima zakon protiv femicida pod nazivom "Code Red", ali njegova primjena nije potpuna i zahtjeva poboljšanja te se vode pregovori o njegovu jačanju.

"Svaka pojedinačna žena ubijena zato što je 'kriva' jer je slobodna je odstupanje koje se ne može tolerirati i to me tjera da nastavim putem kojim sam krenula da zaustavim ovo barbarstvo", rekla je Meloni, koju se često kritizira da ovom problemu pristupa odvažno samo riječima, ali ne i djelima.

Prijedlog zakona o jačanju mjera za zaštitu žena u opasnosti kroz pojačanu prevenciju već je jednoglasno odobren od strane Zastupničkog doma i bit će predstavljen Senatu iduće srijede.

Mjere u prijedlogu zakona uključuju opomenu, elektroničku narukvicu, minimalnu distancu, uhićenje i u slučaju "odgođenog očevidnog napada", te stroge rokove za sudsku procjenu opasnosti i primjenu preventivnih mjera.

Pročitajte i ovo Psihologinja Lorena Zec - 3 PSIHOLOGINJE ZA DNEVNIK.hr Zločin i kazna: Je li Hrvatska zemlja koja voli nasilje i mrzi žene i jesu li svjedoci zločina u Rijeci nasilnici ili žrtve?

Pročitajte i ovo Ilustracija BORBA ZA ŽIVOT Šest brojki koje znače promjenu: ''Prvi pozivi često započinju tišinom, a onda...''

Lanac smrti

Ministrica obitelji Eugenia Roccella podsjetila je da je Vlada povećala sredstva za plan protiv nasilja i zaštitu žena žrtava nasilja te da je pripremila kampanju podizanja svijesti u školama, zajedno s širenjem telefonske linije protiv nasilja 1522.

“Naš odgovor nije samo slomljeno srce, neizrecivo, za lanac smrti kojem se svaki put dodaje novi užas. Naš odgovor je odlučna akcija”, rekla je Roccella.

Prema izvješću koje je objavila Služba za kriminalističku analizu Središnje uprave pravosuđa, Italija je zabilježila 285 ubojstava između siječnja 2023. i danas, od kojih su 102 žrtve ženske osobe, a većina ih je ubijena u obiteljskom okruženju.

U odnosu na 2022. zločini počinjeni nad ženama u obitelji porasli su za četiri posto.

Nedavno izvješće ActionAida također naglašava problem u raspodjeli resursa za borbu protiv ovog fenomena, koji se od 2013. povećao za 156 posto bez ikakvih rezultata.

ActionAid također osuđuje nedostatak srednjoročne i dugoročne strategije prevencije koja djeluje na rasprostranjenu patrijarhalnu i mačo kulturu u zemlji.

Pročitajte i ovo Obiteljsko nasilje - Ilustracija - 3 CRNI NIZ BEZ KRAJA Zločin bez kazne: ''Zlostavljač može biti čak i financijski nagrađen za nasilje nad ženom i djecom''

Toksična kultura patrijarhata uzela je maha

Italija se bori s dugim nizom djela rodno uvjetovanog nasilja uz mnogo preispitivanja o tome što bi trebalo učiniti. Vijeće Europe nedavno je priopćilo da je zabrinuto zbog talijanskih podataka o nasilju nad ženama.

Između ostalog, u proteklih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko grupnih silovanja u kojima su i neki od počinitelja i žrtava bili maloljetne dobi, a zločini su snimani i snimke su dijeljene po društvenim mrežama.

U dosta slučajeva u kojima su žrtve tražile zaštitu talijanske vlasti nisu odgovorili na njihove pozive u pomoć.

Pojedine reakcije na nasilje nad ženama prenerazile su javnost. Naime, u jednom slučaju seksualnog zlostavljanja počiniteljeva majka žrtvi je rekla kako bi trebala biti sretna što je privukla pozornost zgodnog tipa.

Andrea Giambruno, bivši partner talijanske premijerke Giorgie Meloni, inače i novinar, šokirao je izjavom u debati o slučajevima grupnog silovanja kod Palerma i Napulja sugerirajući kako bi mlade žene mogle izbjeći silovanje da se ne opijaju previše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STOP NASILJU NAD ŽENAMA ''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

Inovacija treba primjenu

Odbor ministara tijela za ljudska prava rekao je kako sa zabrinutošću primjećuje da podaci koje je dostavio Rim pokazuju postojano visok postotak postupaka za obiteljsko i seksualno nasilje odloženih u fazi preliminarne istrage, ograničenu upotrebu zaštitnih naloga i visoku stopu njihova kršenja.

Odbor je izrazio svoju zabrinutost nakon pregleda mjera koje je Italija poduzela za rješavanje problema zbog kojih ju je Europski sud za ljudska prava više puta osudio zbog neučinkovitog odgovora na pritužbe žena žrtava nasilja.

Prema izvješću Grupe stručnjaka Vijeća Europe za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) iz 2020., talijanski su zakoni u puno slučajeva inovativni, ali se prečesto ne provode učinkovito i jednako u cijeloj zemlji.

Osim toga, izvješće je izazvalo razne zabrinutosti glede ravnopravnosti spolova, prikupljanjem podataka na sudovima i slučajevima skrbništva nakon što su žene postale žrtve obiteljskog nasilja.

U izvješću se navodi da zemlja mora osigurati odgovarajuće financijske i ljudske resurse za provedbu postojećih zakona i politika. Politike bi se trebale koordinirati i nadzirati između nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Također, stručnjaci pozivaju na uspostavu osnovnih i specijaliziranih usluga za žene žrtve nasilja koje bi trebale biti dostupne u cijeloj zemlji.

GREVIO ističe otpor u pogledu ravnopravnosti spolova u Italiji. To se moglo vidjeti u školama i na sveučilištima kroz delegitimizaciju rodnih studija. Neki su gradovi cenzurirali događaje u javnim knjižnicama usmjerene na podizanje svijesti o rodnim pitanjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nasilje nad ženama Masakr na sudu: Ubio je tri žene, ranio još jednu. Što se promijenilo nakon 24 godine?

Borba protiv femicida na europskoj razini

No, nije Italija jedina. Problem suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja je veliki problem i tema i na razini Europske unije, a i šire. 

U četvrtak, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga, eurozastupnici će ocijeniti situaciju u Uniji, uz prisutnost predstavnika Europske komisije.

Europski parlament je više puta isticao problem nasilja nad ženama i trenutno se nalazi u pregovorima s državama članicama o nacrtu zakonodavstva EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene