Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezivanje s 'mafijaškom' mrežom

Kosovo odbacuje, a Srbija hvali izvješće o Hashimu Thaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovska vlada je reagirala na izvješće Vijeća Europe u kojem se premijera Hashima Thacija povezuje s 'mafijaškom' mrežom uključenom u trgovinu heroinom i ljudskim organima.

Kosovska je vlada taj izvještaj nazvala 'klevetničkim' i 'neutemeljim', prenosi reakcije iz Prištine agencija dpa. 'Optužbe koje je su objavili mediji bile su predmet više istraga lokalnih i međunarodnih institucija i svaki je put utvrđeno da su optužbe neutemeljene', priopćila je vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni dokumenti Iza prodaje organa na Kosovu stoji Haradinaj? Slika nije dostupna Optužbe za kriminal Thaci tuži izvjestitelja Vijeća Europe zbog klevete

>> 'Hashim Thaci je 'boss' mafije koja trguje ljudskim organima'

Istragu Vijeća Europe proveo je švicarski istražitelj za ljudska prava Dick Marty, koji je prije otkrio tajne zatvore CIA-e u Europi, i službeno bi trebalo biti objavljeno u četvrtak u Strasbourgu. Dijelove izvješća su u utorak objavili BBC i Guardian, a iz njih se iščitava da su pod Thacijem politika, sigurnost i kriminal bili udruženi u 'nasilnu kontrolu' cijelog kosovskog podzemlja.

Jeremić: Thacijeva je sudbina neizvjesna nakon izvješća

Thacijeva vlada zaprijetila je 'svim pravnim i političkim mjerama' protiv Martyja i pozvala članice Vijeća Europe da odbace izvješće. Thaci je, po izvješću, bio na čelu 'Skupine Drenica' koja je otimala kosovske Srbe kako bi trgovala njihovim organima.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, ocijenio je da je nakon spomenutog izvješća budućnost kosovskog premijera Thacija neizvjesna. 'Ne znam kakvu budućnost ima ta osoba ako uzmete u obzir izvješće Vijeća Europe u kojem se spominje njegovo sudjelovanje u trgovini heroinom, ljudima i ljudskim organima i u kojem se opisuje njegova uloga kao šefa jednog od najorganiziranijih kriminalno-mafijaških klanova na Balkanu', prenosi Reuters Jeremićeve riječi.

Vekarić: Izvješće Vijeća znači veliku pobjedu za istinu

S druge strane, Beogradu izvješće Vijeća Europe znači veliku pobjedu za istinu i pravdu, ocijenio je zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić za beogradske 'Večernje novosti'.

'To izvješće znači veliku pobjedu naše zemlje u borbi za istinu i pravdu', rekao je Vekarić. Zahvaljujući pomoći predsjednika Borisa Tadića i zauzimanju i upornosti pravosuđa, došli smo do ove pobjede i vratili nadu obiteljima žrtava otetih i nestalih', dodao je.

'To izvješće znači veliku pobjedu naše zemlje u borbi za istinu i pravdu', rekao je zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika

Vekarić je također rekao kako očekuje da će to izvješće potaknuti otvaranje mnogih istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, čija su pravosudna tijela godinama ignorirala pozive za rješavanje tog slučaja.

Istraga počela nakon knjige Carle del Ponte

'Večernje novosti' podsjećaju kako je istraga o trgovini ljudskim organima počela pošto je bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte objavila knjigu 'Lov, ja i ratni zločini', u kojoj je navela da je više od 300 Srba, Roma i nelojalnih Albanaca oteto na Kosovu i poslije bombardiranja NATO-saveza 1999. prebačeno navodno u logore na sjeveru Albanije, gdje su im vađeni organi.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, kako se dodaje, provelo je opsežnu istragu i poslalo nekoliko stotina stranica upravo Martyju, s kojim su prošle godine predstavnici tužiteljstva i razgovarali u Švicarskoj. Njegovi suradnici pokušali su prošle godine ući u zloglasnu 'žutu kuću' na sjeveru Albanije, ali im tamošnje stanovništvo to nije dopustilo, navodi se. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene