Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni dokumenti

Iza prodaje organa na Kosovu stoji Haradinaj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski mediji objavili su dokumente na temelju kojih je izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty napisao izvještaj.

U izvještaju UNMIK-a iz 2003. godine nalaze se iskazi osmorice Albanaca koji su, kako piše srpski Press, otimali i ubijali Srbe. Jedan od njih je navodno optužio vodećeg čelnika kosovske oporbe i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja da im je zabranio osvetu nad Srbima jer ih je 'trebao žive zbog trgovine organima'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Poziv članovima Vijeća Europe Priština poziva na neprihvaćanje izvješća o navodnoj trgovini organima

>> 'Dr. Frankestein' za The Times: Nisam znao otkud dolaze organi

>> VIDEO: Thaci pozvao istražitelje da istraže slučaj trgovine organima

Kako navodi Press, četiri svjedoka su direktno sudjelovala u prijevozu zarobljenika do kuće gdje su im vađeni organi, a dvojica vojnika su priznala kako su sahranjivali ostatke Srba.  Dokumenti potvrđuju umiješanost Haradinaja i njegova brata Dauta koje svjedoci optužuju da su stajali u pozadini svega. Također, zastupnici Vijeća Europe počeli su razmatrati izvješće Dicka Martyja koji je poznat i po izvješćima o tajnim zatočeničkim centrima CIA-e u Europi, u izvješću navodi da su većina žrtava bili zarobljenici u tajnim logorima OVK-a.

'Thaci je morao znati'

'Mi budno pazimo na vrijednosti navedene u Europskoj povelji o ljudskim pravima', rekao je Marty predstavljajući izvješće. Ono, navodi Marty, 'ne govori zločinima koje je počinio Miloševićev režim, ali ih nipošto ne relativizira, i nije usmjereno protiv albanskog naroda na Kosovu', kazao je Marty predstavljajući izvješće.

U uvodnom izlaganju Marty je kazao da su žrtve bili Srbi, kosovski Albanci koji su smatrani izdajicama i pripadnici suparničkih skupina, ali da su za istražitelje to 'prije svega bila ljudska bića'. Predstavljeni dokument ima 27 stranica i posebice se bavi 'Skupinom iz Drenice' koja je okupljala dužnosnike OVK, među kojima je i premijer Kosova na odlasku Hashim Thaci.

Marty je, međutim, prošli tjedan na Kosovskoj radioteleviziji (RTK) prezirao da nikad nije tvrdio da je Thaci bio direktno upleten u trgovinu organima. 'Ali teško je zamisliti da nikada ništa o tome nije čuo', dodao je Marty.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene