Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantno izvješće Vijeća Europe

'Hashim Thaci je 'boss' mafije koja trguje ljudskim organima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zvještaju istrage Vijeća Europe stoji da su vođe OVK 1999. godine organizirali otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi, a da međunarodne snage na Kosovu ništa nisu učinile na rešavanju ovog slučaja, iako su imale dokaze.

U izveštaju Dicka Martya, koji bi u četvrtak trebao biti usvojen na sastanku Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, navodi se da je Thaci 'boss' organizacije 's elemetima mafije' koja je počela kriminalne poslove prije rata na Kosovu 1999, a poslije zadržala snažan utjecaj na tamošnje vlasti, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanski Times 'Kosovo je postalo država užasa' Slika nije dostupna Povezivanje s 'mafijaškom' mrežom Kosovo odbacuje, a Srbija hvali izvješće o Hashimu Thaciju

>> Kosovo: Thaci pobijedio na izvanrednim izborima

U izvještaju o dvogodišnjoj istrazi u kojem se citiraju FBI i drugi obaveštajni izvori navodi se da je Thaci u poslednjih deset godina kontrolirao i trgovinu heroinom.

Osobe iz Thacijevog bliskog okruženja u izveštaju su optužene da su posije rata zarobljenike s Kosova tajno prebacivale u Albaniju, gde je, kako se navodi, nekolicina Srba ubijena radi presađivanja bubrega koji su prodati na crnom tržištu.

'Thaci provodio pogubljenja i pritvaranja'

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Europe je zaključio da su se tokom kosovskog rata i još skoro godinu dana poslije, snage pod Thacijevom kontrolom osvećivale Srbima, Romima i Albancima opuženim za suradnju s neprijateljem.

Thaci i još četiri člana njegove Dreničke grupe u izvještaju su označeni da su provodili 'pogubljenja, pritvaranja, premlaćivanja i ispitivanja'. Za zapovjednike bivše OVK se navodi da su imali ključnu ulogu u poslednjem desetljeću u kriminalnim aktivnostima u regiji.

Šokantno izvješće objavljeno je samo par dana nakon pobjede Thaçijeve Demokratske stranke Kosova na parlamentarnim izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene