Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karadžić kao Hrvat u Beču liječio reume, neplodnost...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijske vlasti imaju sve više indicija da je optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić bio u Beču 2007. godine, i to koristeći se hrvatskom putovnicom, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Austrijski policajci se sjećaju da su provjeravali čovjeka, koji je ličio na Karadžića prema njegovom današnjem fizičkom izgledu, dok su istraživali ubojstvo u Beču, izjavio je za dpa glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

U svibnju 2007. policajci su nasilno ušli u jedan stanu u Beču u potrazi za krivcima za oružani obračun među tamošnjim Srbima. U stanu su našli čovjeka, za kojeg danas misle da bi mogao biti Karadžić, koji im je pokazao važeću hrvatsku putovnicu koja se činila originalnom pa ga nisu prepoznali, rekao je glasnogovornik.

Dodao je kako austrijska policija sa srbijanskim i hrvatskim vlastima želi istražiti je li Karadžić uistinu bio u Beču.

>> Uzela ga alternativa: Karadžić pije vodu i jede samo biljke

>> Slučaj Karadžić: Sudac Orie, tužitelj Tieger?

Austrijski listovi Kurier i Oesterreich objavili su u petak kako je Karadžić radio u Beču kao "iscjelitelj Pera", krećući se među tamošnjim srpskim obiteljima. Dragan David Dabić pod imenom je 'Pera' putovao u navedene zemlje tijekom 2006. godine. Konkretno, jednu je žensku osobu liječio u Beču te godine. Ta ga je osoba ovih dana prepoznala na fotografija, prenosi talijanska agencija ANSA i austrijski list Kurier.
'Pera' je navodno pomagao spomenutoj ženskoj osobi da zatrudni.

Austrijski dužnosnici izjavili su kako je nemoguće provjeriti je li Karadžić u Austriju ušao s hrvatskom putovnicom jer hrvatskim građanima za ulazak u zemlje EU ne treba viza.

Haaški optuženik nije radio pod imenom dr. Dragan Dabić nego "Pera", nikad nije odsjedao u hotelima nego u srpskim obiteljima, piše list "Oesterreich" i navodi da je pomagao pri liječenju "osoba koje su imale smetnje erekcije, zatim neispunjene želje za dobivanjem djece, liječenje reume i glavobolje". Polagao je ruku na tijelo i htio je napraviti čuda, ali je primjenjivao i magnete koje je prodavao. Govori se i o ljekovitim kapljicama koje je prodavao.

- Bio je odjeven u crno, izgledao je kao pravoslavni svećenik. A kod liječenja je jedva govorio. Bila sam kod njega samo jedanput, ispričala je jedna srpska pacijentica za "Oesterreich", i dodala da "nitko tko je imao s njim kontakta ne želi otkriti svoje ime" jer u Beču još vlada strah od "dugačke ruke Srba".

"Oesterreich" piše da je imao izvanredne kontakte sa srpskom tajnom službom" i navodi da je Karadžić imao osobnu iskaznicu i putovnicu, a za ulazak u Austriju bila mu je potrebna viza, "ali ni tu nije bilo problema".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene