Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Stvarno zastrašujuće"

Procurili detalji incidenta zbog kojeg je Rusija umalo zaratila s NATO-om: Ruski pilot pobjesnio, opsovao svog kolegu

Ruski vojni zrakoplov
Ruski vojni zrakoplov Foto: Afp
Ruski pilot pokušao je oboriti britanski izviđački zrakoplov RAF-a nakon što je bio uvjeren da ima dopuštenje za napad. Pilot je ispalio dvije rakete, no promašio je, kako se doznaje.

Incident u kojem je ruski vojni zrakoplov umalo srušio britanski, dogodio se u rujnu prošle godine, a Rusija je tada tvrdila da je do ispaljivanja raketa došlo zbog tehničkog kvara. Ipak, britanski su mediji došli u posjed komunikacije prema kojoj se čini da je pilot uistinu ispalio rakete, no one nisu pogodile cilj.

Britansko ministarstvo obrane je u vrijeme incidenta prihvatilo rusko objašnjenje o tehničkom kvaru, no prema novim informacijama, ruska komunikacija, koju je presreo RAF-ov zrakoplov RC-135 Rivet Joint, razlikuje se od službene verzije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković borba s inflacijom Pogledajte za kojih se 30 proizvoda zamrzava cijena, koliku će naknadu dobiti umirovljenici, nezaposleni...

Zrakoplov RAF s 30-članom posadom letio je u nadzoru nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru 29. rujna prošle godine. Susreli su dva ruska borbena zrakoplova SU-27, a u komunikaciji koju su presreli, pilot je dobio naredbu "imate metu", što je protumačeno kao dopuštenje za otvaranje vatre. Međutim, drugi ruski pilot nije tako shvatio obavijest, bunio se i opsovao svog kolegu nakon što je ispalio prvi projektil.

Pročitajte i ovo Carcharodon carcharias ZAŠTIĆENA VRSTA Kod Rogoznice ulovili zaštićenu veliku bijelu psinu, prodali je restoranu

Ovo otkriće prave istine o incidentu koji je mogao izazvati veliki međunarodni sukob u jeku ratnih operacija u Ukrajini uzbunio je britansku javnost, no Ministarstvo obrane ne želi objaviti detalje te komunikacije, javlja BBC.

"Naša je namjera uvijek bila zaštititi sigurnost naših operacija, izbjeći nepotrebnu eskalaciju i informirati javnost i međunarodnu zajednicu", kazao je u kratkom odgovoru glasnogovornik ministarstva.

"Incident je bio mnogo ozbiljniji nego što se prvobitno prikazivalo i mogao je prerasti u ratni čin", izvijestio je New York Times, citirajući neimenovanog dužnosnika američke obrane koji je incident opisao "kao stvarno, stvarno zastrašujući".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene