Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može se procijeniti ishod

Ukrajinska protuofenziva uskoro u problemima? "Imaju najvjerojatnije još 30 do 45 dana"

Aktualno Galerija Vojni dron Vojni dron Foto: Getty Images dron, letjelica dron, letjelica Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Ruske snage oborile su osam bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera u morskim vodama rano u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane.

Vojni gliseri američke proizvodnje koji su prevozili ukrajinsko vojno osoblje uništeni su sjeveroistočno od Zmijskog otoka, objavilo je ministarstvo u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ministarstvo nije priopćilo je li u oba incidenta bilo štete ili ozlijeđenih. Reuters nije mogao provjeriti izvještaje, koji su uslijedili nakon sličnih izvještaja posljednjih tjedana. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo Potres u Maroku iz minute u minutu VIDEO Građani Maroka pripremaju se na treću noć na otvorenom: Neki su golim rukama iz ruševina iskapali mrtve

Mali Zmijski otok, simbol ukrajinskog prkosa invaziji većeg susjeda, istureni je položaj na sjeverozapadu Crnog mora, gdje su napetosti eskalirale otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio isporuku žita iz svojih južnih luka unatoč ratu.

U potezu koji su naširoko osudili saveznici Kijeva, Rusija je anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014., osam godina prije svoje pune invazije na Ukrajinu.

Rusi tijekom noći dronovima napali Kijev

U nedjelju rano ujutro Rusija je poslala gotovo trideset bespilotnih letjelica na Kijev, a eksplozije su glavnim gradom Ukrajine i okolnom regijom odjekivale oko dva sata, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Eksplozije su se čule po cijelom gradu, a stanovnica Kijeva Ljudmila, agenciji Reuters rekla je da je čula zvuk bespilotnih letjelica prije nego što je razbio prozore na njezinoj zgradi i staklenke poredane na prozorskoj klupčici.

"Bilo je to vrlo zastrašujuće iskustvo - ne mogu ni opisati riječima."

Pročitajte i ovo Extinction Rebellion Aktivizam Policija u Haagu upotrijebila vodene topove, privela 2400 ljudi: Najavljeni novi prosvjedi

Državna hitna služba izvijestila je da su krhotine pale u tri različita dijela grada, no nema teže štete. Kijevski dužnosnici rekli su da su ranjene četiri osobe.

Regionalni guverner Ruslan Kravčenko na Facebooku je napisao da je u noćnim napadima oštećeno osam kuća, a ukrajinske zračne snage su objavile da je vojska uništila 26 od 33 bespilotne letjelice koje je na Kijev poslala Rusija.

U objavi stoji i da su svi dronovi ciljali Kijev i područje oko njega. Iz Rusije još nema komentara o napadima.

Ukrajinska protuofenziva uskoro u problemima?

Ukrajinska vojska najvjerojatnije ima 30 do 45 dana do trenutka kada će vremenski uvjeti poremetiti borbene operacije njihove protuofenzive, rekao je američki načelnik Združenog stožera, general Mark Milley.

To je "i dalje razumna količina vremena", rekao je Milley, viši vojni savjetnik predsjednika Joea Bidena, u intervjuu koji je BBC objavio u nedjelju.

Ukrajinska vojska postigla je velik napredak i zadržala je znatnu borbenu moć, rekao je. No bitka nije još gotova, dodao je Milley.

Milley je potom kazao da bi za oko mjesec dana vremenski uvjeti mogli postati hladni.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Napetosti već dugo traju Dodik odustao od prijetnji Schmidtu, no u Republiku Srpsku nije dobrodošao: "Јednog dana ćemo ga istjerati"

"Bit će kiše, postat će vrlo blatno. Bit će teško manevrirati i potom će nastupiti prava zima", rekao je Milley.

U ovom trenutku prerano je reći je li ukrajinska protuofenziva propala ili ne, rekao je.

Ukrajina se brani od ruske invazije koja je od veljače 2022. godine u punom zamahu. Kijev je započeo protuofenzivu prije otprilike tri mjeseca, za koju mnogi promatrači kažu da je spora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene