Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rimska deklaracija

Čelnici EU-a u potrazi za jedinstvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije zacrtali su u petak obrise zajedničkog sporazuma kojima teže premostiti razlike i dvojbe i pokazati jedinstvo bloka koji se Velika Britanija priprema napustiti.

Na summitu u Bruxellesu diplomati 27 zemalja članica pokušali su ostaviti po strani jučerašnji ružni prijepor s predstavnicima Poljske koji su se jedini usprotivili reizboru poljskog dužnosnika Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Slika nije dostupna NAKON BREXITA Velika promjena: Za ulazak u Veliku Britaniju više nije dovoljna samo osobna iskaznica, no ima iznimki

Zato su u petak predali suradnicima smjernice za izradu zajedničke deklaracije kojom će blok izraziti jedinstvo za dva tjedna. Deklaracija će biti potpisana u Rimu gdje će se svečano obilježiti 60. rođendan Rimskih ugovora kojima su 25. ožujka 1957. osnovani Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju.

Poljsko protivljenje reizboru Tuska odraz je i rastućih nesuglasica između bogatog zapada i siromašnijeg istoka, nekada komunističkog bloka, piše Reuters. Dodaje da je u petak atmosfera bila bitno drukčija pa je tako poljska premijerka Beata Szydlo uložila mnogo truda da bude ljubazna i kooperativna nakon jučerašnjih kritika na račun EU.

Donald Tusk, koji je obećao da će pokušati raščistiti osobne razmirice sa sadašnjom (konzervativnom) vladom u Varšavi, rekao je u petak da je "stajalište konstruktivnije", a ozračje "optimističnije".

Poljska vlada rekla je ranije da EU djeluje "po njemačkom diktatu". Njemačka kancelarka Angela Merkel smireno je na takve optužbe reagirala riječima "Ujedinjeni smo u raznolikosti".

Suočeni s Brexitom, a riječ je o procesu koji bi britanska premijerka Theresa May trebala formalno početi do kraja ožujka, službeni Pariz i Berlin ističu da je jača i brža integracija EU jedini put u sigurnost i napredak čime će se suprotstaviti porastu antieuropskih nacionalista.

Poljska i druge članice istočne Europe protive se prijedlogu Europe dviju brzina prema kojemu bi neke zemlje napredovale brže, a druge sporije. Premijerka Szydlo rekala je novinarima da službena Varšava neće prihvatiti Rimsku deklaraciju kojom bi se Europa dijelila u dvije brzine.

Francuski predsjednik Francois Hollande i kancelarka Merkel, kao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, naglasili su, međutim, da više suradnje pojedinih zemalja u nekim područjima, ne znači stvaranje trajnih podjela kojima bi neke druge države bile isključene.

Nekoliko diplomata iz bivših komunističkih zemalja, a među njima je Poljska najveća, rekli su da su njihovi čelnici zadovoljni prijedlogom da se u Rimsku deklaraciju unesu elementi o Europi "više brzina" i da će se ta izjava uravnotežiti jamstvima o jednakom postupanju prema svim zemljama.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni, koji će biti domaćin proslave 60. godišnjice Rimskih ugovora rekao je da će dužnosnici sada pripremiti kratak nacrt. U njemu će se razraditi četiri prioriteta EU za iduće desetljeće: sigurnost, gospodarstvo, socijalna država i obrana.

Odluka Velike Britanije da izađe iz Europske unije ohrabrila je nacionaliste u drugim zemljama. Međutim, Juncker je istaknuo da ankete pokazuju jačanje javne potpore EU i poručio: "Brexit nije kraj. Žalim. Idemo dalje". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene