Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo najviše društvo

Europa u "više brzina": Najjači čelnici unije na mini summitu u Versaillesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski čelnik Francois Hollande ugošćuje u ponedjeljak u dvorcu Versailles čelnike Njemačke, Italije i Španjolske na "mini summitu" na kojem će razgovarati o Europi "više brzina" i Uniji uzdrmanoj Brexitom i rastućim populizmom.

Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Paolo Gentiloni i šef španjolske vlade Mariano Rajoy će u dvorcu nedaleko od Pariza razmijeniti mišljenja o tome kako Europu učiniti učinkovitijom i konkretnijom u očima građana.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Tvrdi Merkel "Brexit će imati utjecaja i na neočekivana područja odnosa"

"Ideja je da učetvero unesemo jedan politički elan uoči velikog summita 25. ožujka povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora koji bi trebao označiti novu etapu u izgradnji Europe", kazao je neimenovani francuski diplomat.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je iznio pet mogućih scenarija za EU nakon odlaska Velike Britanije 2019. - zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasniji; EU koji će u više područja raditi zajedno.

Pariz i Berlin su već odlučili - njihov izbor je Europa u više brzina, ta se ideja sviđa i Italiji i zemljama Beneluxa. Malteški premijer Joseph Muscat, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, također smatra da EU treba "nastaviti dalje kao Europa s više brzina", što znači da se neke države članice mogu integrirati dublje od drugih, primjerice na području obrane, unutarnje sigurnosti ili socijalne politike.

Europa u više brzina, sastavljena od "čvrste jezgre" ili "koncentričnih krugova" nije novina. Ona je već realnost, od Schengenske zone do eurozone, zaključuje AFP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene