Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ban Ki-moon: Opsada sirijskih gradova je ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opsada sirijskih gradova je 'ratni zločin', ocijenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, uoči vjerojatnog sastanka Vijeća sigurnosti na zahtjev Pariza, Londona i Washingtona radi poboljšanja humanitarne pomoći tim gradovima.

Govoreći o sudbini Madaje i drugih gradova koje su opkolili borci u Siriji, Ban je novinarima kazao: 'Budimo jasni - korištenje izgladnjivanja kao ratnog oružja ratni je zločin'. Naglasio je da su režim i oporba 'krivi za to i druge strahote zabranjene međunarodnim humanitarnim zakonima' te zatražio je da 'zemlje iz regije i izvan nje koje mogu imati utjecaj izvrše pritisak na zaraćene strane kako bi se postigao slobodan i produžen humanitarni pristup u čitavoj Siriji'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala

To je prvi put da se UN izražava tako otvoreno i na najvišoj razini, u trenutku kad su humanitarni konvoji uspjeli opskrbiti Madaju i još dva grada opkoljena već mjesecima.

Vijeće sigurnosti može se načelno obratiti Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Siriji no vjerojatno je da bi Rusija i Kina koje štite sirijski režim od zapadnih pritisaka blokirale takvu inicijativu.

Po UN-u, 4,5 milijuna Sirijaca živi u zonama teškog pristupa za humanitarne organizacije a gotovo 400.000 ih opkoljuju režimske snage ili oporbene oružane skupine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene