Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na izazove suparnika

Bolje ne može? Ako pitate Američku mornaricu, itekako može i bit će

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočena sa sve učestalijim vijestima o modernizaciji ruske i kineske mornarice, Američka ratna mornarica muči se pokušavajući svoju flotu povećati s 272 na 355 brodova i time odgovoriti na nove izazove diljem planeta.

Amerika već prisiljava svoju industriju da proizvodi brodove, i dodatni brodovi jednostavno ne mogu biti proizvedeni dovoljno brzo. Umjesto toga, stručnjaci za pomorstvo Američkog instituta za poduzetništvo (AIE) napravili su plan reorganizacije i modernizacije Američke mornarice koji će unutar pet godina omogućiti odgovaranje na postojeće izazove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje Američki vojnici Pripreme za velike sukobe Restrukturiranje jedne od najvećih vojnih sila svijeta: Godinama se bore s neuspješnim novačenjem, a natječu se s Kinom i Rusijom

"Ne možemo jednostavno povećati mornaricu, to nije rješenje koje će pružiti odgovor na izazove koji postoje", rekao je John Miller, umirovljeni zamjenik admirala koji je vodio razvijanje "poboljšanja Mornarice" ili iMornarica plana.

"Nemamo novca to učiniti i nemamo industrijske mogućnosti izgradnje tolikog broja brodova u tako malo vremena", objasnio je Miller.

Bez povećanja flote za jedan brod Miller i AEI osmislili su plan koji se velikim dijelom oslanja na povećanje ranog usidravanja, modernizacije postojećih brodova i povećanja njihovih vojnih mogućnosti.

Veća prisutnost na Mediteranu samo je dio plana

Miller i AEI voljeli bi više brodova vidjeti diljem Europe. Podmornice u Škotskoj i uvijek spremna amfibijska skupina, koja bi sadržavala brodsku ekspediciju, samo su dio plana. Naime, izvješće također predlaže premještanje svih 22 postojećih Ticonderog krstarica pored Aegis Baseline 9, najboljeg plovećeg radarskog sustava koji danas postoji.

Miller predlaže da se brodovi koji se tipično koriste za logistiku prenamijene kako bi se na njih mogli postaviti vertikalni bacači koji mogu ispaljivati krstareće rakete.

Važan je dio programa i potpuna implementacija programa koji bi omogućio dijeljenje informacija o cilju udara, pomoću kojega bi projektil ispaljen s jednog mjesta mogao biti upravljan s drugih pozicija, stoji u reportaži Business Insidera.

Plan za Mornaricu koji je zamislila AEI omogućio bi povoljniju poziciju u okršaju s mogućim suparnicima. Povećanje prisutnosti u Europi Mornarici bi omogućilo brzo kretanje do Bliskog istoka, Baltika, čak i do Afrike.

"Što smo bliže, to smo spremniji i sposobniji odgovoriti na krizu.", rekao je Miller te dodao: "Moramo se razmjestiti bolje nego što smo danas. Moramo imati velik broj brodova i letjelica i moramo biti dovoljno ubojiti."

Ovaj plan odgovor je na smanjenje američkih postrojbi u Europi i na Mediteranu do kojeg je došlo nakon kraja hladnog rata. Zbog sve više prijetnji koje se pojavljuju diljem svjetskih mora, Američka mornarica želi imati moć odgovoriti snagom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene