Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18. obljetnica zločina u Škabrnji

'Zločinci Škabrnje još nisi kažnjeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnjim komemoracijskim skupom, odavanjem počasti kraj spomen grobnice i kraj Središnjeg križa na škabrnjskom groblju te misom u mjesnoj crkvi danas je u Škabrnji obilježena 18. obljetnica stradanja toga ravnokotarskog sela.

Na komemoraciji se okupilo više od 1000 mještana Škabrnje, brojnih gostiju iz cijele Hrvatske, izaslanstava svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnika Hrvatske vojske, MUP-a i svih razina vlasti. Okupljene je pozdravio i zahvalio im na odavanju počasti škabrnjskim žrtvama načelnik općine Škabrnja, Luka Škara, koji je podsjetio kako je u Škabrnji na dan srpske okupacije i tijekom višegodišnje okupacije ubijeno ili poginulo 86 branitelja i civila, a još je bilo 10 poginulih branitelja na ovom području iz susjednih sela, te dvoje civila iz drugih mjesta.

Pročitajte i ovo Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ" U Škabrinji se obilježava tužna obljetnica ratnih stradanja - 1 Tužan dan Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

Ukupno je dakle na području Škabrnje bilo 98 stradalih, rekao je Škara i zatražio odgovornost za ove zločine. Uime Hrvatskog sabora okupljenima se obratio potpredsjednik Josip Friščić, istaknuvši da žrtva Škabrnje nije bila uzaludna. Prije 18 godina Škabrnja je gorjela, a danas su se ljudi vratili i grade život za sebe i za one koji će doći, i tako održavaju sjećanje na sve koji su sebe dali za slobodu. Mi smo sretna generacija, ali generacija koja je krvlju natopila svoju zemlju, kazao je Friščić.

"Žrtve Škabrnje i Vukovara nisu bile samo žrtve za svoja ognjišta, jer je neprijatelj čineći masakre u tim mjestima slao poruku i drugima da bježe sa svojih ognjišta. Ali ta poruka je bila izazov hrvatskom narodu da se suprotstavi neprijatelju i obrani svoju zemlju", rekao je potpredsjednik Sabora Friščić. Zaključio je i kako nitko ne može pobjeći od odgovornosti za ono što je učinio u Škabrnji. "Dokle sve to ostane samo na riječima i dok ne bude odgovornosti, neće se stvarati uvjeti za suživot", istaknuo je Friščić i izrazio zahvalnost za žrtvu onima koji su prolili krv za ovo što danas imamo.

Okupljenima na Središnjem komemoracijskom skupu u ime predsjednice Vlade RH obratio se ministar Božidar Kalmeta, naglasivši da su pad Vukovara i srpski pokolj u Škabrnji dva najtragičnija događaja u hrvatskoj novijoj povijesti. I dosad smo se klanjali žrtvi Škabrnje, činit ćemo to i ubuduće, te nikad nećemo zaboraviti te žrtve, rekao je Kalmeta. Podsjetio je da još nisu kažnjeni zločinci Škabrnje, ali ni brojni drugi zločinci.

Međutim, nastavio je Kalmeta, ratni zločin ne zastarijeva i hrvatska država nikad neće odustati od namjere da budu kažnjeni, a Vlada će i dalje kao i do sada pomagati Škabrnji u čitavom nizu razvojnih projekata. Okupljenima su danas u Škabrnji još govorili zadarski župan Stipe Zrilić i Ante Martinac uime koordinacije Udruga Domovinskog rata Zadarske županije. Okupljeni su posebice pozdravili obraćanje zapovjednika škabrnjskog samostalnog bataljuna iz 1991. godine, Marka Miljanića.

On je rekao kako je "u Škabrnji i Nadinu, 18. i 19. studenoga 1991. prolivena hrvatska krv ali se čini", istaknuo je, "da to ne znaju svi Hrvati i Hrvatice". "Voljom određenih krugova smo omalovažavani i potcijenjeni, a nitko nije odgovarao za te zločine. Kako je moguće da nema dokaza za srpske zločince s jedne strane, a s druge strane puni su zatvori hrvatskih branitelja kojima se sudi i po tri puta sve dok ne budu osuđeni", kazao je Miljanić. Zapovjednik škabrnjskog samostalnog bataljuna također je upitao kako je "moguće da za Škabrnju nitko ne odgovara, a skupina hrvatskih vojnih policajaca za smrti nekoliko srpskih terorista bude kažnjena više od 40 godina".

'Pozivam sad i odmah', nastavio je Miljanić, 'da se pokrenu postupci protiv srpskih zapovjednika jer je dosta patetike, laži i krokodilskih suza, dosta nam je da predsjednik države ohrabruje srpske povratnike, dijeli odličja šakom i kapom bivšim komunistima, a nikad se nije sjetio Škabrnje i Nadina niti je bio u tim mjestima', kazao je. 'Svi zločini su učinjeni pod simbolom zla, zvijezdom petokrakom, a nekima u vlasti umjesto zvijezde petokrake smetaju krunica, domoljublje i istina', rekao je na komemoracijskom skupu zapovjednik škabrnjskog samostalnog bataljuna iz 1991. godine Marko Miljanić. Zaključio je kako 'nema oprosta jer za oprost treba pokajanje'.

>> Mesić: Vukovar se može usporediti sa Srebrenicom

Okupljeni građani na komemoraciji u Škabrnji su nakon središnjeg skupa i svete mise u mjesnoj crkvi u koloni sjećanja pošli do mjesnog groblja gdje su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali počast škabrnjskim žrtvama. Uz spomenute govornike, među okupljenima su bili i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman i Vesna Škare Ožbolt te mnoge druge osobe iz hrvatskoga javnog života. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene