448050
448050
448050
448050
448050

Završio Dubrovnik Forum

  • , 26.08.2016., 18:50
  • Autor:
  • komentara

Dubrovnik Forum na temu snažnijeg povezivanja zemalja članica Europske unije na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora završio je u petak poslijepodne i prema ocjeni sudionika Bože Petrova bilo bi odlično da se ostvare ideje iznesene na tom skupu.

 
 
 
 
Dubrovnik forum (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Dubrovnik forum (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Dubrovnik Forum na temu snažnijeg povezivanja zemalja članica Europske unije na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora završio je u petak poslijepodne i prema ocjeni sudionika Bože Petrova bilo bi odlično da se ostvare ideje iznesene na tom skupu.

Europa je zadala svoje ciljeve, oni su možda teški i zahtjevni, rekao je Petrov, potpredsjednik hrvatske vlade novinarima i dodao da i on i drugi panelisti vjeruju da ih je moguće ispuniti.

"Bilo bi zaista odlično kada bi ideje koje su iznijeli panelisti i funkcionirale", rekao je Petrov koji je moderirao panelom "Povezivanje triju mora".

Drugi dan foruma bio je praćen izjavama sudionika koji su komentirali transkript sastanka bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića s hrvatskim braniteljima što su izazvali val reakcija u hrvatskoj javnosti u jeku izborne kampanje.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto pružio je dodatna objašnjenja o gradnji novog zida kojim se ta zemlja, kako je danas najavio mađarski premijer, želi obraniti od novog migracijskog vala prijeti Europi.

Szijjarto je, poštujući izbornu kampanju u Hrvatskoj, rekao novinarima da tek poslije izbora može govoriti o sadržaju razgovora o INA-i i MOL-u što ga je održao s ministrom gospodarstva Panenićom.

Tek je kratko zamolio hrvatsku vladu da ne koči racionalne i logične gospodarske odluke kako bi INA i MOL mogli rentabilno poslovati.

To nije samo interes MOL-a već i interes Hrvatske, rekao je Szijjarto.

Potpisani dokumenti Dubrovnik foruma

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora "žila je kucavica" Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijarda eura, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući Dubrovnik forum s poljskim kolegom Andrzejem Dudom koji je istaknuo važnost energetskih projekata i najavio idući skup 2017. u Wroclavu.

Dvanaest država članica EU-a između triju mora - Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija imaju goleme mogućnosti za jačanje suradnje na vlastitu i korist cijele Unije, rekla je tada predsjednica.

Predsjednici su u četvrtak donijeli Dubrovačku izjavu kojom podupiru konkretne projekte energetskog, prometnog i digitalnog povezivanja srednje i istočne Europe i pozivaju zainteresirane iz cijelog svijeta da u njima sudjeluju.

Nakon okruglog stola prvog radnog dana na kojem su osim predsjednika Bugarske, Hrvatske, Litve, Mađarske i Slovenije sudjelovali i ministri, odnosno zamjenici ministara nekih članica, u petak su održana četiri panela na ministarskoj razini.

Potpisani su Memorandum o razumijevanju Jadransko-jonskog plinovoda, zatim Zajednička izjava Gospodarskih komora zemalja sudionica i Sporazum o suradnji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač moderirao je okruglim stolom "Geopolitički izazovi", a ministar gospodarstva Tomislav Panenić panelom "Jačanje energetske sigurnosti EU".

Panelom koji je okupio Gospodarske komore moderirao je Želimir Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, a panelom potpore start-up zajednice poslovnih anđela Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se