447951
447951
447951
447951
447951

Dubrovnik forum raspravljao o LNG terminalu

  • , 25.08.2016., 21:02
  • Autor:
  • komentara

Povezivanje terminala LNG u Poljskoj i srodnog na Krku jedan je od konkretnih projekata kojima 12 zemalja članica prostora Jadran-Baltik-Crno more (BABS) žele pojačati konkurentnost i postići najviši stupanj razvoja, rekli su u četvrtak na Dubrovnik forumu predsjednici Hrvatske i Poljske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrzej Duda.

 
 
 
 
Počeo Dubrovnik Forum (Video: Dnevnik Nove TV)
Počeo Dubrovnik Forum (Video: Dnevnik Nove TV)

"Naglasak je postići najviši stupanj razvoja i ojačati konkurentnost, to je srž današnjeg sastanka", rekao je poljski predsjednik na konferenciji za novinare po završetku predsjedničkog okruglog stola "Inicijativa triju mora".

Inicijativa je neformalna, ona nema tajništvo, ona nadopunjuje postojeće poput Višegradske i cilj nije izdvajanje iz Europske unije već "brisanje razlike" između članica EU koje su desetljećima uživale blagodati demokracije, slobode i slobodnog tržišta i onih koje su se priključile poslije, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednici su u četvrtak donijeli Dubrovačku inicijativu kojom stvaraju politički okvir za potporu konkretnim projektima koji bi srednju i istočnu Europu razvijali da sustigne preostali dio EU.

Konkretni projekti su u transportu primjerice Baltičke željeznice, a u cestama Via Baltica i Via Karpatia, rekao je Duda.

Terminalima LNG žele se diverzificirati izvori energije kako srednja i istočna Europa ne bi ovisile o ruskim energentima i planira se povezivanje poljskog s terminalom LNG na Krku.

Međutim, odluke o izgradnji tih terminala dvije su zemlje donijele istodobno, no danas je poljski aktivan, a u Hrvatskoj se još raspravlja, rekla je predsjednica.

Drugi konkretan projekt iz Hrvatske o kojem se u četvrtak razgovaralo je izgradnja nizinske željezničke pruge od Rijeke do Budimpešte, kazala je ona.

Predsjednici su se suglasili da jačanjem kohezije 12 zemalja BABS-a mogu inicirati nove razvojne mogućnosti u idućem proračunskom okviru EU od 2021. do 2027. stvaranjem Jdransko-baltičko-crnomorskog programa INTERREG.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima Europske unije poput Brexita, ali i globalnih poput migracijske krize, te sigurnosti i utjecaju Rusije.

Na novinarsko pitanje da komentira ruske postrojbe koje su u četvrtak testirale bojnu spremnost, Duda je rekao da su vježbe bile najavljene.

"Kontoliramo situaciju, u kontaktu smo s našim partnerima", rekao je Duda i pozvao da se tom pitanju pristupa "hladne glave", "bez emocija".

Idući sastanak Inicijative najavljen je za lipanj 2017. u Wroclawu u Poljskoj. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se