Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panel

Dubrovnik forum o europskim izazovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Migracijski val, terorističke prijetnje, nestabilnost na istočnim granicama Europske unije izazovi su s kojiima se EU suočava i mora ih rješavati zajedničkom politikom, rekli su sudionici panela "Globalni izazovi" kojim je u petak nastavljen Dubrovnik forum.

"Cilj je ovog panela razgovarati općenito o geopolitičkim izazovima" i o tome kako "tješnja suradnja i partnerstvo u Europi kroz razlitičite geografske regije" mogu pridonijeti jačanju EU i pomoći rješavanju drugih globalnih izazova, rekao je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač drugog, završnog dana Dubrovnik foruma koji je ove godine posvećen Inicijativi triju mora, jačanju suradnje članica EU na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora.

U današnje doba puno je nesigurnosti, kompleksnosti, nijedna zemlja ne može izazove sama rješavati i zato smo "upućeni jedni na druge", rekao je Kovač, moderator vanjskopolitičkog ministarskog panela.

Drugi paneli obuhvaćaju razgovore o konkretnim projektima suradnje u energetici, prometu, digitalizaciji i drugoj gospodarskoj suradnji.

Jedan od velikih izazova za Europu je balkanski migracijski pravac. Zato je važan nastavak provedbe dogovora o upravljanju migracijama koji je EU postigla s Turskom.

Naglasio je važnost zaštite vanjskih granica jer "bez efikasne zaštite vanjskih granica nećemo uspjeti imati pravu zajedničku europsku politiku" i obraniti se od migracija na području EU.
"Stabilnost jugoistočne Europe je od ključne važnosti za sigurnost i stabilnost Europe", rekao je nadalje i naglasio važnost politike proširenja EU "koja je jedna od najuspješnije politike EU".
"Hrvatska čvrsto podupire i nastavit će podupirati nastavak proširenja EU", rekao je Kovač.

Proširenje je prioritet za Hrvatsku, istaknuo je Andrej Plenković, potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta i dodao da će Hrvatska od svojih susjeda zahtijevati da ispune europske kriterije i poštuju preostala pitanja koja moraju riješiti.

Izrijekom je spomenuo Srbiju koja pod krinkom primjene zakona o univerzalnoj nadležnosti želi procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela na području Hrvatske što je mjesecima izvor napetosti između dviju zemalja.

Taj standard nećemo prihvatiti niti od jedne države članice, rekao je Plenković.
Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto naglasio je da Europa od Drugog svjetskog rata nije bila u tako kompleksnoj situaciji koju predstavlja rat u Ukrajini, terorizam u Europi, odluka pete najveće ekonomske sile Velike Britanije da izađe iz EU.

Jedan od najvećih izazova je migracijski val, rekao je ministar vanjskih poslova Mađarske koja je u Europi jedna od najoštrijih zagovornica 'tvrde' migracijske politike.

Ta članica EU koja se protivi obveznim izbjegličkim kvotama što ih propisuje Europska komisija o tome će održati referendum 2. listopada, Mađarska je prva podignula ogradu radi obrane od migracijskog vala na svojim granicama.

Premijer Viktor Orban ranije u petak je najavio da planira pored postojeće izgraditi još jednu ogradu na granici sa Srbijom. (Hina)

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Dan grada Dubrovnika Fešta u Dubrovniku Stigli i Kovač, Stier i Penava: Državni vrh na proslavi blagdana svetog Vlaha

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene