Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na kućni budžet

Poslodavci: Ukinite 'harač' i smanjite PDV!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupovna moć naroda, naime, smanjila se, a pad potrošnje ne vodi do gospodarskog procvata.

Sniženja su na svakom koraku, no ona standardna, siječanjska. Poslodavci u ovom trenutku nalaze šansu za jačanje gospodarskih aktivnosti i apeliraju na Vladu da ukine krizni porez i smanji sadašnji PDV. 'Onda bi oporavak u Hrvatskoj bio još brži. On je vrlo izvjestan, ali takvim mjerama bi se vratilo ono što je nužno - povjerenje potrošača', smatra Goranko Fižulić, iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

>> Dok država loše gospodari, nezaposlenost samo raste

Računica je jednostavna i ona kaže kako je kriza utjecala na pad potrošnje, a uvođenje kriznog poreza i većeg PDV-a još i više. Tvrtke imaju sve manje posla, manje proizvode, a manje je i radnih mjesta. U izloge se više gleda nego što se kupuje, a to je posljedica koja je zahvatila i nas. Da se to promijeni, željeli bi i sami potrošači. Za razliku od poslodavaca, makroekonomisti imaju drugačije analize, te tvrde, i dalje se nastavlja inflacija. S obzirom na nova poskupljenja komunalija, građanima ostaje jednako teško, a i bez poreznog nameta bilo bi tako.

'Kad bi se ukinuo, kad bi pretpostavili da se ukinuo onda ne bi došlo do redistribucije kupovne moći na način da bi ljudi sada počeli kupovati robu široke potrošnje nego bi počeli plaćati režije koje su im veće', kaže Drago Jakočević, ekonomski analitičar. Začaranom krugu nema kraja. Mali obiteljski budžet već drugu godinu proživljava udare sa svih strana i pravo je čudo kako uspijeva izdržati od prvog do prvog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene