Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVAŽENA ŽALBA

Vrhovni sud: ''Vigilare je kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio je žalbu udruge Dugine obitelji na presudu sutkinje Jadranke Travaš i u svojoj presudi potvrdio da je udruga Vigilare poticala na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Da je pravda iako spora, dostižna te da su prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj zaštićena Ustavom i da imaju pravo na zaštitu osobnog i obiteljskog života, potvrdilo se nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio žalbu udruge Dugine obitelji na presudu sutkinje Jadranke Travaš i u svojoj presudi potvrdio da je udruga Vigilare poticala na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Dugine obitelji, podsjetimo, tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva ''Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!''

Posebno sporan bio je dio teksta koji navodi da je ''takvo okruženje za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva'' i ''Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano''.

Početkom 2021. godine zagrebački Županijski sud nepravomoćno je proglasio Vigilare krivim za diskriminaciju, na što se udruga Vigilare žalila s obrazloženjem da je sutkinja Sandra Artuković Kunšt pristrana budući da je sudjelovala kao privatna osoba na Povorci ponosa i u medijima izjavila da je feministkinja.

''U vrlo rijetkom slučaju za hrvatsko pravosuđe, slučaj je dodijeljen novoj sutkinji, i to Jadranki Travaš, poznatoj javnosti po presudi u kojoj je homofobne izjave Zdravka Mamića okarakterizirala kao slobodu govora – i čiju presudu je naknadno Vrhovni sud u reviziji preinačio i utvrdio da je Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju'', podsjetili su iz Duginih obitelji.

U ponovljenom slučaju, sutkinja Jadranka Travaš, također su podsjetili, ''navela je kako Vigilare nije diskriminirao, nego iznosio stajalište te u svojoj presudi citirala je katekizam. Sutkinja Travaš također obavlja i posebnu funkciju u Župi sv. Antuna Padovanskog, kao izabrana članica župnog pastoralnog vijeća što je potvrdio i Nadbiskupski duhovni stol''.

Na takvu presudu udruga Dugine obitelji se žalila, i konačno Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je još jednu presudu sutkinje Travaš, čime je potvrdio da je Vigilare poticao na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Vigilare također mora u roku od osam dana ukloniti sav uznemiravajući sadržaj s web stranice na kojoj se nalazila peticija, zabranjuje im se daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu, naknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji te moraju na svoj trošak također u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama.

''Drago nam je da je i ovaj slučaj konačno gotov. Neobično nam je da je presuda Vrhovnog suda putovala pet mjeseci do nas, kao što nam je bilo neobično da je slučaj na ponovnom suđenju dodijeljen sutkinji Travaš. No ne želimo vjerovati u teorije zavjere, bitno da je pravda iako spora dostižna. Ova presuda potvrđuje da su prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj zaštićena Ustavom, i da imamo pravo na zaštitu našeg osobnog i obiteljskog života'', kazao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović komentirajući presudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Upravnog suda Vigilare o udomljavanju djece kod istospolnih parova: "Za djecu je pogubno da ih se izručuje u predatorsko naručje homoseksualaca"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže reakciju dorh-a Udruga Vigilare reagirala zbog zombija u centru Zagreba: ''Stvaraju se novi nasilnici i bolesnici''

Ova presuda također potvrđuje da je objavljivanje sličnih sadržaja poput peticije udruge Vigilare izravna diskriminacija i sudski kažnjivo.

''Iznimno je bitno što je Vrhovni sud prepoznao diskriminaciju i presudio da se diskriminirajući sadržaj mora ukloniti. LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i dalje su izložene učestalom nasilju, diskriminaciji i demoniziranju te je ova presuda korak naprijed u smjeru da Hrvatska postane barem donekle progresivna članica Europske unije, i ne zaboravi da je potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. I naravno, pozivamo sve LGBTIQ osobe ukoliko smatraju da se njihov obiteljski život diskriminira i dovodi u nepovoljan položaj da nam se slobodno jave. Dugine obitelji su realnost našeg društva i naša udruga je tu da im pomogne'', poručio je Martinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene