Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Antirecesijske mjere su marketinški spin'

'Vlada je neozbiljna, maturanti da spašavaju sezonu?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas na konferenciji za novinare Vladinih deset mjera za borbu protiv recesije 'marketinškim spinom' jer su bez rokova, iznosa i prave strategije samo skup namjera ili želja, ali nisu stvarni način izlaska iz krize.

Analizirajući Vladine mjere Čačić je rekao da je prva i najvažnija Vladina odluka ona o rebalansu proračuna. 'Minimalna dimenzija rebalansa je 12 milijardi kuna zato što sadašnje punjenje proračuna pokazuje da će nam nedostajati dodatnih pet do šest milijardi kuna, a postojeći deficit je šest milijardi kuna', istaknuo je Čačić, dodajući da toliko treba samo da bismo ostali na nuli. Uvredom zdravog razuma hrvatskih građana ocijenio je izjave ministra financija Ivana Šukera kako Pelješki most i infrastrukturni projekti tog tipa nisu dio proračuna. 'Tko ga plaća, Duh Sveti?', upitao je.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program" Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca"

Predsjednik HNS-a je rekao da je i više od 30 milijardi kuna u 'parabudžetu' (HAC, HEP, HŽ, Hrvatske šume, brodogradnja i sl.) kroz koji se generira ključni dio deficita. Istaknuo je da dio rebalansa proračuna ne treba biti samo deficit, nego i usporedni proračuni javnih tvrtaka. Govoreći o skraćivanju rokova plaćanja obveza javnih poduzeća na 60 dana Čačić je ustvrdio kako Vlada ne plaća i više od godinu dana. 'Vlada ne treba pomagati gospodarstvu i ne treba donositi nikakve mjere. Kada bi Vlada platila svoje dugove ovog trenutka, imali bismo snažni i ozbiljni oporavak u Hrvatskoj', naglasio je.

Najavio je da će HNS u saborsku proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi kojima će se propisivati da javna poduzeća pri sklapanju ugovora izdaju zadužnicu s rokom od 60 dana, a na temelju koje će se tvrtka kojoj nije u roku plaćena roba ili usluga moći naplatiti u poslovnoj banci umjesto da mora ulaziti u beskonačne sporove s državom. Čačić smatra kako nije dovoljna mjera da HBOR dobije 400 milijuna eura, jer je prošle godine dobio 500 milijuna eura.

Predsjednik HNS-a smatra da se u stanogradnji treba snažno potaknuti model POS-a. Izvan modela POS-a država može na sebe preuzeti rizik garancije za otplatu kredita do 20 posto vrijednosti stana, od kojeg odmah dobiva 22 posto PDV-a i pet posto poreza na promet. Na temelju toga s bankama može tražiti sporazum o smanjivanju kamata za barem 0,5 posto, rekao je.

Neozbiljnim je ocijenio ideju da maturanti spašavaju hrvatsku turističku sezonu. Podsjetivši na HNS-ovih 12 mjera protiv krize, objavljenih još u studenom prošle godine, Čačić je istaknuo da su ključne mjere u ovom trenutku usklađivanje plaća u javnim službama s gospodarskim rastom te snažno porezno destimuliranje izvlačenja dividende i poticanje reinvestiranja dobiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene