Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ne bi propalo

Virus svinjske gripe ubačen u cjepivo protiv obične gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle godine u ovo vrijeme svi su živjeli u strahu od svinjske gripe, a ove godine, prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije, objedinit će se cjepivo sezonske i svinjske gripe.

Oni koji se redovito godišnje cijepe protiv gripe, tako će dobiti zapravo dva cjepiva u jednoj injekciji, a to potvrđuju i vodeći epidemiolozi u zemlji. 'Naravno da je cjepivo zajedničko jer je tako odlučila Svjetska zdravstvena organizacija, i to za sve države sjeverne Zemljine polutke', rekao je za Slobodnu Dalmaciju epidemiolog, prof. dr. sc. Ilija Kuzman.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje

>> Tko se još sjeća svinjske gripe?

>> WHO: Pandemija svinjske gripe završena

Epidemiolog koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Darko Radiček, ističe kako su mediji napuhali čitavu stvar, od opasnosti cjepiva za svinjsku gripu pa do posljedica nakon oboljenja od te bolesti. Isto tako, Radiček je istaknuo da svijet pa tako i Hrvatska, još nisu vidjeli posljednji val svinjske gripe.

Nismo još vidjeli posljednji val svinjske gripe

'Uobičajena su dva do tri vala ovakvih gripa, a kod nas je dosad bio tek jedan. Prošle godine velik broj ljudi nije se cijepio pa je razumno očekivati da će i ove godine biti dosta podložnih virusu svinjske gripe', pojasnio je Radiček. Dodaje kako će u standardnom cjepivu protiv sezonske gripe biti 'umrtvljeni virus' H1N1.

'Kod nas je uobičajeno da se gripa javi krajem ili početkom godine pa ćemo stoga s cijepljenjima početi već ovaj mjesec', zaključio je Radiček.

Kontroverze i gubici

Podsjetimo, mnogi su svjetski mediji prenosili o štetnosti cjepiva protiv virusa svinjske gripe, koje je izazvalo i smrtne slučajeve. S druge strane, austrijska novinarka Jane Bürgermeister, nekadašnja dopisnica Guardiana, Observera i British Health Magazina, tvrdila je kako je pandemija proglašena isključivo zato da farmaceutska industrija zaradi na prodaji odjednom nužnog cjepiva.

Naš Ministar zdravstva Darko Milinović u taj posao strmoglavio se bez razmišljanja. Njegov shopping cjepiva nas porezne obveznike u konačnici stoji 15 milijuna kuna, a odaziv na cijepljenje bio je izrazito slab.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene