Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Dramatična akcija spašavanja života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najljepši mogući način Hrvatska je proslavila godišnjicu ulaska u Eurotransplant, najpriznatiju europsku organizaciju za dodjelu organa. U petak u 18 sati dr. Mirela Bušić, nacionalni transplantacijski koordinator, dobila je poruku da u Muenchenu imaju srce za hrvatskog pacijenta.

U 18 sati iz bolnice u Regensburgu stigla je šifrirana poruka. Javili su da imaju srce za hrvatskog pacijenta. Krenula je akcija. Eksplantacijski tim s dva kirurga krenuo je odmah u zagrebačku zračnu luku. U međuvremenu, za polijetanje se pripremao privatni avion.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon struje poskupljuje i plin? Slika nije dostupna Video: Opasnosti dijeta ili kako zapravo postići i održati liniju

Transplatacija u Hrvatskoj nije luksuz bogatih ljudi, iako samo prijevoz stoji 10 tisuća eura. Plaća Ministarstvo zdravstva. Vrijeme je u ovakvim situacijama ključno.

>> Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva 

- Sve skupa, od kada izvadimo srce u Njemačkoj, do kad ponovno proradi u našem pacijentu ovdje u Hrvatskoj, optimalno vrijeme je 4 sata jer srce izvan tijela može izdržati samo 4 do 5 sati, rekli su nam u liječničkom timu. 

Oko 22 sata liječnička i naša ekipa sletjele su u Muenchen. Nakon toga uslijedila je vožnja do bolnice, dodatnih 120 kilometara, a svaka je minuta važna. U bolnicu su stigli u 23 sata.

Donor organa je28-godišnji mladić koji je preminuo nesretnim slučajem. Napravljen je ultrazvuk srca i pokazalo se da je sve u redu, no i naša liječnička ekipa morala je napraviti 'inspekciju' srca.

Potom je srce za hrvatskog pacijenta krenulo na put u Zagreb, gdje su se za to vrijeme primatelj i liječnici pripremali za ulazak u operacijsku dvoranu i zahtjevnu operaciju, koja je uslijedila iste noći.

Kako je cijela ova dramatična akcija izgledala pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene