Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doniranje organa najviši je čin ljubavi jer svatko tko u trenutku najveće tragedije odluči darovati organe svojih najmilijih može to učiniti samo iz ljubavi, istaknuli su na obilježavanju današnjeg Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi pacijenti koji žive zahvaljujući darovanom organu, liječnici koji su im u tome pomogli te predstavnici Ministarstva.

Na svečanosti je istaknuto da je hrvatska transplantacijska medicina, s lanjskih 13 donora na milijun stanovnika i 250 presađenih organa, dosegnula razinu razvijenih europskih zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti' Slika nije dostupna NIje sve tako loše Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

No, unatoč znatno većem broj donora i dostupnosti organa te većoj senzibiliziranosti javnosti, nedostatak organa ostaje i dalje najveći problem zbog sve dužih listi čekanja na zdravu jetru, bubreg, srce, gušteraču ili matične stanice.

Ministar zdravstva Darko Milinović zahvalio se svim obiteljima i pojedincima koji su se odlučili za humani čin i darovali organ svojih najmilijih, kao i svim medicinskim djelatnicima koji sudjeluju u tom procesu, od detektiranja donora, tj. osobe koje su zbog bolesti ili nesreće dospjele u stanje moždane smrti, preko eksplantacije i prijevoza organa do njegove transplantacije.

Milinović je čestitao prošlogodišnjim trima najuspješnijim donorskim bolnicama - kliničkim bolnicama Dubrava i Sestre milosrdnice i općoj bolnici Varaždin, te uručio priznanje najuspješnijem bolničkom koordinatoru za transplantaciju dr. Ljiljani Lovrić Kosić iz KB-a Dubrava, koja je zaslužna za 90 transplantacija.

Milinović je istaknuo da je Hrvatska prije 7-8 godina bila na dnu europske ljestvice, no posljednjih je godine učinjen veliki pomak, čemu je pridonijelo i njezino učlanjenje u međunarodnu organizaciju za transplantaciju organa Eurotransplant prije godinu dana.

Putem Eurotransplanta, prema jedinstvenoj listi pacijenata, Hrvatska je lani dobila 46 organa. Svaka članica te organizacije dužna je u razmjenu poslati onoliko organa koliko ih primi, a lani je iz Hrvatske otišlo 26 organa.

Predsjednik Povjerenstva za transplantaciju organa dr. Branislav Kocman istaknuo je da transplantacijska djelatnost nadilazi medicinsku zajednicu te ukazuje na razvijenost društva i razinu građanske i ljudske svijesti.

Počeci transplantacijske medicine u Hrvatskoj sežu u 70-te godine prošlog stoljeća. Tako je 1971. godine u KBC-u Rijeka presađen prvi bubreg, a 1988. u KBC-u Zagreb prva jetra. Prva multiorganska transplantacija bubrega i gušterače obavljena je 1993. u KBC-u Rijeka, a bubrega i jetre u KB-u Merkur 2005 godine.

Po uzoru na druge europske države, Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka, što znači da su svi građani potencijalni darivatelji organa osim ako se za života tome nisu usprotivili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene