Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska dobiva privatni zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na korak da dobije prvi privatni zatvor. Bjelovarski je poduzetnik došao na tu ideju, a koliko je biznis dobar, pokazuju i podaci o napućenosti hrvatskih zatvora.

Svi su zatvori i kaznionice pretrpani. Europski standardi propisuju da jednom zatvoreniku treba pripasti 4 kvadratna metra. Hrvatski zatvorenici o tome mogu samo sanjati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaćunko ide na promociju knjige Nives Drpić, ali ne zna zašto Slika nije dostupna Nakon struje poskupljuje i plin?

I u Bjelovarskom zatvoru, zatvorenik ima pravo na svoja 4 kvadrata životnog prostora i 10 kubika zraka. No, ni oni nemaju ni mjesta ni zraka. Klimu pogotovo ne, a ljeto je i u malim ćelijama, gdje 8 kažnjenika provodi 22 sata na dan. 

Na 60 zatvorenika jedna je kupaonica. Zakon predviđa jedno kupanje tjedno, ali bjelovarska uprava napregne se kako bi im to omogućila 3 puta na tjedan. 

Prošle godine zbog skučenosti prenamjenili su i posljednje centimetre prostora u potkrovlju da bi smjestili kažnjenike. Prije su se tamo održavale mise i predstave pa su izdržavatelji kazne sada još i duhovno i intelektualno zakinuti. 

Ali srećom trpeljivi su, samoubojstva nije bilo već 5 godina kao ni nasrtaja na čuvara.

Više o ovoj temi pogledajte u video dodatku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene