Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo koja su prava pacijenata

ŠTRAJK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara u bolnicama. Mnogi su građani zabrinuti, a Iz Ministarstva zdravlja poručuju da pacijenti neće biti uskraćeni za nužnu zdravstvenu skrb.

Jeste li i vi danas trebali liječničku pomoć? Kakva su vaša iskustva s obzirom na štrajk medicinskog osoblja? Pišite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo" Slika nije dostupna Počinje u srijedu u 7:00 PROPAO ZADNJI POKUŠAJ MIRENJA: Kako će se raditi za vrijeme štrajka?

Pacijenti u bolnicama danas mogu očekivati gužve i čekanje. Svaki pacijent koji zatraži pomoć mora biti pregledan. Ne smije se odbiti zdravstvena zaštita djeci i trudnicama i moraju se obaviti sve hitne operacije. Osigurana su dežurstva, a na odjelima gdje se pružanje pomoći ne smije odgađati povećan je broj djelatnika.

Svi pacijenti koji za danas imaju zakazane preglede i operacije, a nisu hitni slučajevi, bit će prebačeni za neke druge datume. Obavijest o novom datumu dobit će iz bolnice.

Građani zabrinuti

Već u utorak pacijente je na ulazu u bolnice dočekala obavijest da štrajk kreće u srijedu u sedam sati ujutro. Pacijenti su podijeljenih mišljenja. 'Bojimo se jer ne znamo kakva je situacija. Ne znam što će biti. Hoćemo li moći doći do doktora i pitati kako je pacijent ili nećemo, ništa ne znamo', kazao je jedan pacijent.

Tko bude imao pitanja, može nazvati otvoren telefon Ministarstva zdravlja 0800 -7999 ili poslati upit elektroničkom poštom na pitajtenas@miz.hr. 'Ako dođe do bilo kakve neugodnosti ili otkazivanja, lijepo molim da nam se jave i odobrit ćemo im u razumnom roku novi termin, uključivo i kod privatnika', kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

>> Sindikati uoči štrajka: Izloženi smo neviđenim pritiscima i prijetnjama

Pacijenti su dobili broj telefona, a liječnici jasne upute. 'Mi, u principu, moramo svakog pacijenta pregledati, odrediti i odlučiti je li njegovo stanje takvo da zahtijeva ili dijagnostički ili terapijski tretman. To se osobito odnosi u slučajevima kao što su hitne službe, kao što su pacijenti s psihijatrijskim, odnosno duševnim bolestima, djeca, trudnice i bolesnici sa zloćudnim bolestima', kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb, doktor Zlatko Giljević.

Ravnatelj KB Dubrava, doktor Dragan Korolija Marinić je kazao da će na dan štrajka biti obavljeni svi oni zahvati koji su planirani na tumorskim bolesnicima i bolesnicima kojima bi moglo doći do pogoršanja stanja. 'Sutra će jedna polovica sala raditi. Radiološka dijagnostika će se vjerojatno kompletno raditi, a na invazivnoj dijagnostici, također', dodao je.

Normalno će raditi obiteljski liječnici, pedijatri, ginekolozi i hitna medicinska pomoć. Također, obavezan rad i 24 satna dežurstva moraju biti na Odjelu intenzivnog liječenja, kod liječenja zloćudnih bolesti, dijalize i transplantacije.

No, neke operacije i pregledi sutra se neće obaviti. 'Ako dođe do toga da veći broj djelatnika ne sudjeluje u svakodnevnom radu, onda će se neke stvari, koje su hladne, elektivne i koje su naručene, odgoditi za prvi slobodni termin', kazao je Giljević.

Marinić je kazao da jedino što možda neće raditi stopostotnim opsegom jesu prvi pregledi pacijenata kod kojih se procjeni da nema hitnog stanja.

A da bi se procijenilo hitno stanje pacijent se mora pregledati te će, sukladno tome, nadležni ordinarijus odlučiti što dalje. 'Za sve slučajeve u kojima postoji dilema, osnovali smo sedmeročlano povjerenstvo', kazao je Marinić.

Štrajkaši mole pacijente za razumijevanje. Osječki liječnici uputili su pacijentima ispriku i to putem oglasa u novinama. No, od štrajka do daljnjega ne odustaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene