445858
445858
445858
445858
445858

Hrvatski izum koji bi mogao uvelike promijeniti ljetovanje na Jadranu

  • , 08.08.2016., 07:27
  • Autor:
  • komentara

Koliko ste puta bili na nekoj od prekrasnih jadranskih plaža, uživali u moru i suncu, ali osjećali kako nešto ipak nedostaje.

 
 
 
 
Osječki pametni tuš (Video: Dnevnik Nove TV)
Osječki pametni tuš (Video: Dnevnik Nove TV)

Prvi pametni tuš postavljen je na najvećem osječkom sportskome igralištu, popularnoj Srednjiki. Sportaši i rekreativci su oduševljeni.

"Kažem da je odlično. Fantastično. Kada otrčiš, možeš se otuširati od znoja i možeš predahnuti, uzeti mobiteli", opisuju iskustvo mladi atletičari Dino i Darko. 

Četvorica Osječana, među njima tri studenta, inovirali su pametni tuš. Ideja se rodila prošlog ljeta na jednoj od jadranskih plaža.

"Primjetili smo da na plažama turisti traže još neki sadržaj osim onoga koji im se nudi", opisuje kako je sve to počelo inovator Kristijan Gorupić. 

Studenti su uzeli predah od fakulteta, otvorili tvrtku i dobili državni poticaj za samozapošljavanje.

"Dobili smo dva poticaja, ukupno 50 tisuća kuna, što je stvarno bio dobar vjetar u leđa. Oostalo smo sve sami financirali", dodaje Matias Knežević.

Pametni tuš stoji oko 70 tisuća kuna. Zainteresiranih kupaca već ima.

"Javljaju nam se ljudi iz Amerike, Australije, ali Jadran je nama prva destinacija", otkriva Mario Opačak. 

Prođe li pametni tuš na tržištu, bit će posla za lokalne obrtnike. Prvi je tuš izrađen u jednoj bravarskoj radionici. 

"Planiramo dalje proizvoditi. Htjeli bismo da tu bude proizvodnja", dodaje Niko Jeleč 

Mladi osječki poduzetnici rade i na nekim drugim inovacijama. Planiraju se i vratiti na fakultet.

"Jednostavno smo iskoristili priliku da se te dvije godine odmorimo i da se posvetimo tvrtki, a onda ćemo se vratiti - paralelno izvanredno studiranje i vođenje tvrtke", dodaje na kraju Knežević

Ovi mladići ne namjeravaju napustiti Hrvatsku. U inozemstvo, kako stvari sada stoje, putuje samo njihov tuš.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se