Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova upozorava

'Ugovor na određeno omogućava da žena dobije otkaz kad zatrudni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diskriminacija žena na područjima zapošljavanja i rada bila je tema današnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine.

Zaključak sudionika je da se naporom čitavog sustava, posebno na razini poslodavci-žene treba smanjivati trendove zaostajanja žena u zapošljavanju, napredovanju na poslu, u visini plaće i mirovine.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je podatak da je od svih prijava koje su pristigle u Povjerenstvo 60 posto vezano za pitanje radnog odnosa i mirovina, a od toga su dvije trećine podnijele žene. U novim okolnostima tržišnoga privređivanja mijenja se položaj i žena i muškaraca kojih oko 600 do 800 mjesečno ostaje bez posla.

No, problem za žene izraženiji je kod sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme. Iako je u Hrvatskoj svake godine sve više visokoobrazovanih žena od muškaraca, taj broj je obrnuto proporcionalan kada je riječ o broju žena u srednjem menadžmentu ili na najvišim poslovnim funkcijama, a ukupno žene imaju za 11 posto niže plaće od svojih muških kolega, rekla je Ljubičić.

U trosatnoj raspravi o diskriminaciji žena na područjima zapošljavanja i rada sudjelovali su i predstavnici CESI-a, predstavnica Udruge B.a.b.e., Državnog inspektorata, predstavnici ureda Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

>>Evo kako je danas biti žena u Hrvatskoj!

Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) kazala je kako je 'famozni' ugovor na određeno vrijeme rezultirao time da su brojne žene ostale bez posla nakon što su zatrudnjele. I u predloženom zakonu o radu postoji ta odredba.

''Ministar Mrsić kaže da je cilj novoga zakona pa tako i ugovora na određeno vrijeme fleksibilnost tržišta rada i povećanje zaposlenosti, a mi shvaćamo da bi Zakon o radu trebao biti pravni okvir između poslodavca i radnika, a politika neka uređuje fleksibilnost tržišta i podiže zaposlenost'', istaknula je Tkalčec.

Gradska zastupnica Željka Antunović istaknula je kako je bezbroj puta sudjelovala na skupovima sa sličnom temom te da je vrijeme da se utvrdi jesmo li se u zadnjih 20 godina pomaknuli naprijed ili natrag, da se analiziraju razlozi zašto se to ženama događa, što se objektivno može učiniti. ''Ponekad pokušaji ne daju rezultate jer se ide preširoko i ciljevi nisu realni'', zaključila je Antunović.

Upitala se je li ugovor na određeno vrijeme zaista opravdao svoje uvođenje ili je olakšao grube oblike manipulacije da se na trajne poslove zapošljavaju osobe na određeno vrijeme.

Nastavljavljajući se na to pravobraniteljica Ljubičić upitala je - zašto se ugovor na određeno koristi kao pravilo, a ne izuzetak.

>>Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: 'Spolni modul' je kvalitetan i značajan

Ljiljana Zečević
iz Državnog inspektorata iznijela je podatak kako je najviše prekršaja vezano za ilegalno zapošljavanje, a veći broj ih je prema ženama kada je riječ o prekovremenom radu i tjednom odmoru.

Gradska zastupnica i bivša pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Ljubica Matijević Vrsaljko istaknula je kako Hrvatska ima dobar pravni okvir vezano za suzbijanje diskriminacije žena, ali da stvari trebamo mijenjati u glavi. Istraživanja pokazuju da je u našem društvu još uvijek najpoželjnija uloga majčinstva, pa slijedom toga pitanje je kako to spojiti uz povećanje broja obrazovanih žena koje žele i hoće raditi.

Predsjednica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margareta Mađerić izvijestila je da su se članovi Povjerenstva odrekli svoje naknade u korist Udruge mladih reumatičara "Atritis" koju su osnovali liječnici na KBC-u Rebro s odjela pedijatrije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene