Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Jesu li doista ravnopravne?

Evo kako je danas biti žena u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi će reći da su se žene u Hrvatskoj uspjele izboriti za svoja prava i da su ravnopravne s muškarcima. No, je li to doista tako?

Problemi s kojima se žene u Hrvatskoj suočavaju

Iako se tijekom godina stanje što se ravnopravnosti žena tiče bitno popravilo, i danas postoje poteškoće s kojima se žene svakodnevno suočavaju. Primjerice, u Hrvatskoj žene puno teže dobivaju posao na neodređeno vrijeme, teže dolaze do upravljačkih pozicija, puno teže balansiraju privatni i poslovni život, izložene su različitim vrstama uznemiravanja na radnom mjestu.

Pročitajte i ovo Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan? Ilustracija Potreba za izmjenama zakona Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da su to sve problemi koji su utvrđeni radom na konkretnim pritužbama, kao i provedenim istraživanjima o ženama na tržištu rada. Dodala je i kako smatra da je za očekivati da će se ovi problemi rješavati i u budućnosti zbog toga što još uvijek postoje izrazite predrasude i dominantno patrijahalni društveni stav.

Na pitanje da usporedi položaj žena danas i prije deset godina, Ljubičić je odgovorila: 'Situaciju danas uopće ne ocjenjujem boljom nego li što je bila prije deset godina. Naime, ravnopravnost žena nije apstraktni pojam, nego predstavlja stvarnu ravnopravnost u svim područjima života. Prije deset godina ekonomska situacija u Hrvatskoj nije bila ovako složena kao danas, puno više žena i muškaraca bilo je zaposleno, troškovi života lakše su se podmirivali. Svi problemi s kojima se susreću žene koje su zaposlene, one koje su nezaposlene, pogoršani su uslijed ekonomske krize'.

>> Pogledajte tehnološka dostignuća za koja su zaslužne žene

Statistički podaci

Prema podacima HZZ-a od svih novozaposlenih žena u 2011. Samo 8,4 posto njih je sklopilo ugovor na neodređeno vrijeme, dok kod muškaraca taj udio iznosi 19,5 posto. Od svih prošlogodišnjih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, 90 posto ih je sklopljeno sa ženama.

Stopa zaposlenosti žena u 2011. godini iznosila je 35,2 posto, iako žene čine 51,8 posto stanovništva Hrvatske. Za usporedbu, stopa zaposlenosti muškaraca je u to doba bila 47,6 posto. 'Navedeno ukazuje da žene teško dolaze do posla na neodređeno radno vrijeme', kazala je Ljubičić.

Prema istraživanju koje je pravobraniteljica provela sa sindikalnim ženskim grupama 2005. godine, 74,1 posto žena je tijekom svog radnog staža bilo izloženo nekom od oblika spolnog uznemiravanja.

Većina pojedinačnih pritužbi koje je pravobraniteljica zaprimila 2012. godine izjavljene su zbog diskriminacije u području zapošljavanja i rada, a 42,5 posto pritužbi je zaprimljeno radi spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnih odnosa, a podnijele su ih isključivo žene.

Prema drugom istraživanju koje je, također, provela  pravobraniteljica  2011. godine, kod privatnih poslovnih subjekata, koji su sudjelovali u istraživanju, žene zauzimaju 36 posto rukovodećih pozicija, odnosno 23 posto rukovodećih pozicija najviše razine. Kod državnih, odnosno javnih poslovnih subjekata, žene zauzimaju znatno manjih 27 posto rukovodećih pozicija i 19 posto rukovodećih pozicija najviše razine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene