Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuli peticiju: Žele zabraniti petarde u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijatelji životinja žele zabraniti petarde tijekom cijele godine jer, tvrde, stvaraju veliku buku koja šteti životinjama.

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju za izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima kojima bi se zabranilo korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava II. i III. razreda kroz cijelu godinu, s obzirom da stvaraju veliku buku koja šteti životinjama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani podijeljeni Prijatelji životinja oduševljeni, prodavači zgroženi: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti pirotehniku? Paljenje petarde (Foto: dnevnik.hr) Objavili peticiju Prijatelji životinja traže potpunu zabranu petardi, podržavaju ih dva ministarstva

Iz te su udruge u petak priopćili kako osim štete koju nanose životinjama, takve petarde, odnosno nepravilno rukovanje s njima može izazvati i teške ozljede kod djece, odraslih i životinja.

"Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima pridonijela bi smanjenju buke i stradavanju ljudi i životinja ako bi korištenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Doček Nove godine i dalje bi se obilježavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I. razreda. Pritom zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka", navode Prijatelji životinja.

Napravio bombu od baruta iz petardi: Dječaka teško ranili šrapneli u trbuh

Peticija se može potpisati na njihovoj internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr, naslovljenoj "Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija petardi".

Iz udruge napominju kako se svake godine u eksplozijama petardi ozlijede deseci ljudi, od kojih polovica teže, a dolazi i do oštećenja objekata.

"Niti životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar", ističu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene