Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Parizu

Počela bitka za Inu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Ivan Vrdoljak otputovao je u Pariz gdje počinje arbitražni postupak između Vlade i MOL-a koji bi mogao trajati i do dvije godine.

U Parizu je u ponedjeljak ujutro počeo arbitražni postupak između Vlade i MOL-a. Hrvatska Vlada podigla je tužbu protiv MOL-a i traži da se ugovor Sanaderove Vlade iz 2009. godine o upravljačkim pravima u INA-i i glavni ugovor o plinskom poslovanju proglase ništavnim.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Javio se ministar Vrdoljak: MOL-ovo priopćenje nije u potpunosti točno

Događanja u Parizu prati i novinar Dnevnika Nove TV Josip Fiolić koji je pojasnio s kakvim argumentima na sud dolazi Vlada, a s kakvim mađarska kompanija.

Stav hrvatske strane je da je trenutno važeći dioničarski ugovor u INA-i između Vlade i MOL-a zapravo plod koruptivnog djela. Jak adut hrvatskoj strani u tome bi trebala biti pravomoćna presuda Ivi Sanderu koji je optužen da je primio mito od MOL-ovog čelnika.

MOL poručuje Vladi: Možemo i bez INE!

Hrvatska strana će zbog toga tražiti da se taj ugovor proglasi ništetnim, ali isto tako da MOL nadoknadi štetu za koju smatraju da je počinio u posljednjih pet godina koliko upravlja INA-om. MOL-ovi stavovi su takvi da ni Hrvatska nije ispoštovala sve odredbe iz ugovora kojeg je Vlada potpisala 2009. godine, a to je izdvajanje plinskog biznisa iz INA-e.

U Parizu i ministar Ivan Vrdoljak

Da bi pojačao hrvatsku argumentaciju u Pariz stiže i glavni vladin pregovarač, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kojeg je kamera Nove TV uspjela snimiti na odlasku. Ministar gospodarstva i njegov zamjenik u kasnim poslijepodnevnim satima u nedjelju otputovali su u Pariz na pripremno ročište arbitražnog spora Vlade i MOL-a. Zbog procesa koji počinje sutra nisu davali izjave. No optimistični su i očekuju povoljan ishod za Hrvatsku.

MOL bez komentara

Ni MOL ne želi nastupati prije početka procesa. 'U skladu s međunarodnim standardima i najboljim praksama MOL Grupe, niti u prošlosti, niti u budućnosti, nikada ne dajemo komentare neposredno prije pravnog procesa. Hvala vam na razumijevanju i, naravno, na pitanja ćemo odgovoriti nakon arbitražnog postupka', poručili su iz MOL-a.

Maras: Mi dajemo potporu zaštiti nacionalnih interesa

U ponedjeljak će obje strane iznijeti svoje stavove. Hrvatski pravni tim predstavlja odvjetnik Luka Mišetić koji je generala Gotovinu oslobodio u Haagu. Podsjećamo - Vlada je podigla tužbu protiv MOL-a UN-ovu Arbitražnom sudu. Traži da se ugovor iz 2009. godine, koji je potpisan u vrijeme Sanaderove Vlade - o upravljačkim pravima u INA-i i glavni ugovor o plinskom poslovanju - proglase ništavnim. Sve ovo za INA-u nije dobro, kaže naftni stručnjak Davor Štern. 'To znači da postoje nesuglasice koje se ne mogu riješit putem pregovora među partnerima, to znači da nije dobro partnerstvo. Najbolji način bi bio da se vrati pregovorima', objasnio je Štern.

Odluku će donijeti Vijeće - predsjednik je međunarodni arbitar, inače Britanac, Neil Kaplan, a članovi profesor Jakša Barbić - s hrvatske strane i profesor Jan Paulsson s mađarske strane.


VIDEO Predsjednik Uprave Ine: Očekujem dogovor s hrvatskom Vladom

Ako se arbitražni ugovor proglasi ništavnim, odnosi u INA-i se vraćaju na pravila iz ugovora iz 2003. godine. Hrvatska traži i naknadu štete za loše upravljanje MOL-a INA-om.

Štetu je procijenila na 6,2 milijarde dolara. Posljedica od ovog postupka za INA-u, ističe Štern, nema. 'U ovom momentu za INA-u ne postoje posljedice jer se INA-ine dionice ne listaju više ni u Londonu, u Zagrebu vrlo mala trgovina, praktički nema slobodnih dionica, ali sve skupa nije dobro za atmosferu u samoj kompaniji i izlazak iz arbitražnog postupka i dogovor bi bio najbolji način', kaže Štern.

Dva milijuna kuna za pravni tim

Arbitraža u Parizu mogla bi trajati i do dvije godine. Ministarstvo gospodarstva odobrilo je 2 milijuna kuna za financiranje pravnog tima u ovom postupku.

A kako će izgledati ponedjeljak na sudu? Arbitražno vijeće početak rasprave zakazalo je za 9 sati, a predviđeno maksimalno vrijeme trajanja je do 16 sati. Treba naglasiti da je riječ o pripremnom ročištu, dakle i jedna i druga strana će se izjasniti o samom predmetu, ali i predložiti svoje dokaze i svoje svjedoke s kojima će pokušati potkrijepiti svoje tvrdnje. Treba naglasiti i da, iako je arbitraža u Parizu, arbitražno vijeće ne smije zanemariti pozitivne hrvatske zakone, a isto tako Hrvatska je u ovom slučaju tužiteljica.

Hrvatska će iznijeti i jedan zahtjev

Kako doznajemo, hrvatska strana sutra bi pred vijeće trebala iznijeti i jedan zahtjev, a to je da se MOL-u privremeno oduzmu neka od upravljačkih prava za vrijeme trajanja samog arbitražnog procesa za koje hrvatska strana smatra da su sporni.

Ukoliko vijeće odobri takav zahtjev MOL bi uskoro mogao ostati bez dijela svojih upravljačkih prava koja sada ima u Ini.

U svakom slučaju - u ponedjeljak nas očekuje iznimno uzbudljiv dan u Parizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene