Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena čistka

U akcijama čišćenja okoliša ove godine sudjelovalo 52.500 volontera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ekološkim akcijama čišćenja divljih odlagališta, podmorja i priobalja u Hrvatskoj, akcijama Zelena i Plava čistka, ove godine sudjelovalo je 52.500 volontera, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare opatijske Udruge Žmergo.

Nacionalna kampanja Zelena čistka, koja je provedena u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2015, četvrti put je u travnju okupila volontere iz više od 190 gradova i općina iz svih županija, a volonteri su u jednom danu očistili više od 6000 tona otpada.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Palijativna skrb Velika nepravda u Hrvatskoj: Riječ je o osnovnom ljudskom pravu, ali do njega ne mogu svi umirući i teško bolesni građani Ilustracija - 4 Mala djela dobrote Korak bliže rješenju zagonetke: Jesu li ljudi prirodno velikodušni ili ih kultura u kojoj su odrasli ''tjera'' na pomoć?

U Primorsko-goranskoj županiji u akciji je sudjelovalo više od 1300 volontera, koji su prikupili više od 60 tona otpada, dok je u Rijeci bilo 100 volontera, koji su iz okoliša uklonili oko 9 tona otpada.

Osim toga, u početku svibnja priobalni gradovi i općine, kao neki u unutrašnjosti, na obalama rijeka, sudjelovali su u regionalnom projektu mediteranskih zemalja Let's do it Mediterranean, koji je u Hrvatskoj održan pod nazivom Plava čistka.

U obje akcije i ove godine su sudjelovale udruge, planinari, ronioci, oružane snage i obrazovne institucije, a u mnogim sredinama je akcija održana i u lošim vremenskim uvjetima i po kiši.

Voditeljica kampanje Zelena čistka Helena Traub kazala je da je akcija i ove godine imala potporu Agencije za odgoj i obrazovanje te da su ove godine sudjelovale 244 obrazovne institucije, najviše do sada.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u prostoru Informativnog centra Rijeka postavljena je i izložba fotografija prikupljenih tijekom akcija Zelena i Plava čistka 2015., a članovi Žmerga su prigodnim perfomansom na Korzu ukazali građanima na potrebu aktivnog sudjelovanja u zaštiti i očuvanju okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene