Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ratni zločin

Svjedoci tvrde da na Ovčari Siretu nisu vidjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u nastavku odvojenog suđenja za ratni zločin na Ovčari optuženom Damiru Sireti kao svjedoci suda saslušani su pripadnici nekadašnjeg odreda 'Petrova gora' Dragan Cvijanović i Nedeljko Petković.

Oni su posvjedočili da su nakon pada Vukovara otišli na Ovčaru do hangara u kojem su se nalazili zarobljenici, ali da tamo nisu vidjeli Siretu. Došli smo ispred hangara gdje su bili zarobljenici, ali mene nisu pustili unutra. Ispred su bili ljudi u različitim uniformama i nikoga od njih nisam poznavao. Među njima nisam vidio Siretu', posvjedočio je Petković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužen za streljanje 200 zarobljenika Izdvojeno suđenje Sireti zatvoreno za javnost Slika nije dostupna Suđenje za Ovčaru Svjedočio optuženi Sireta

>> Damir Sireta izručen Srbiji

Cvijanović je kazao da je uspio proći pored straže i ući u hangar sa zarobljenicima, ali da je ubrzo otišao odande, te da je, nakon povratka s Ovčare, otišao u Novi Sad, ne mogavši precizirati točan datum kada je putovao. U autu koji je, po Cvijanovićevim riječima, bio u vlasništvu Teritorijalne obrane Vukovara, s njime su bili Sireta i još dvojica, a nakon dolaska u Novi Sad oni su se razišli.

Na početku odvojenog suđenja 23. prosinca 2008. Sireta je odbacio navode optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.Optuženi je kazao kako je bio u odredu 'Petrova Gora' kojim je zapovijedao Miroljub Vujović, kojemu se uz još 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara sudi za zločin na Ovčari pred istim sudskim vijećem.

Sireta je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane  Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje JNA, bio u streljačkom vodu koji je strijeljao 200 hrvatskih zarobljenika na jami Grabovo na Ovčari kod Vukovara noću između 20. i 21. studenog 1991. Za zločin na Ovčari od ožujka 2007. vodi se ponovljen postupak protiv 18 pripadnika TO-a, pošto je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak. Sireta je uhićen u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991. Nastavak suđenja zakazan je za 26. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene