Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nada "umire" posljednja

Zašto je Plenković i dalje brani? "Ministrica gafova" još jednom izbjegla smjenu

Ministrica Nada Murganić (Foto: Pixell)
Ministrica Nada Murganić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Ministrica Nada Murganić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Ministrica demografije, socijale i obitelji Nada Murganić u svom je dosadašnjem mandatu nanizala brojne gafove, a posljednji u nizu je istup njezine desne ruke za demografiju Marina Strmote koji je pred kamerama podnio ostavku ustvrdivši kako su demografske mjere koje ministarstvo poduzima tek "veliki folklor".

Ministarstvo Nade Murganić predstavljalo je u utorak "nove mjere" za demografsku revitalizaciju koje su, u stvari, već jednom javno predstavljene. Državnom tajniku Marinu Strmoti bilo je zbog toga neugodno pa je odlučio pred kamerama, reme uz rame s ministricom, podnijeti ostavku o kojoj je očito duže razmišljao. Ministrica jedva da je trepnula. Svojeg najbližeg suradnika nije ni pogledala, ali da je iznenađena ipak je govorilo crvenilo koje ju je oblilo. Brzo se snašla i pokušala to prikazati kao "ishitrenu odluku nestrpljivog mladog čovjeka i demografa" prebacivši "veliki folklor" na njegova pleća, što samo govori o "debeloj koži" Nade Murganić.

Zbog nje bi se već trebao crvenjeti premijer Andrej Plenković, no on je jasno kazao da za sada ne namjerava rekonstruirati Vladu. Bi li tako bilo da istog dana povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak nije dao ostavku zbog čega su Murganić i ostavka njezina tajnika pali u drugi plan, pitanje je. "Ministrica gafova" tako jaše i dalje.

Prisjetimo se nekih.

1. "Tako je to u braku"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Ministrica, među ostalim i obitelji, tako je komentirala povlačenje optužbi Mare Tomašević za obiteljsko nasilje protiv supruga Alojza Tomaševića, HDZ-ovog župana požeško-slavonskog koji je kasnije izbačen iz stranke.

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj."

I nakon takve skandalozne izjave, Plenković je stao iza Nade Murgnić: "Mislim da ta izjava nije bila najsretnija, naprotiv. Ali što se tiče same teme suzbijanja nasilja u obitelji i netoleriranja, tu je naša pozicija vrlo jasna i čvrsta. I mene osobno i svih članova Vlade". Murganić se ispričala i ustvrdila da ju je javnost krivo shvatila.

2. Poklone za najpotrebitije podijelila je u privatnom vrtiću

Gaf iz još jednog područja Nade Murganić - socijale. Za blagdan Svetog Nikole prošle godine u privatnom katoličkom vrtiću "Blažena Hozana" u Zagrebu podijeljeni su pokloni na kojima je pisalo "Za najpotrebitije". Bili su to paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda, namijenjeni siromašnoj djeci. Tamo je bila i državna tajnica od Nade Murganić, Margareta Mađerić, koja je novinarima okrenula leđa i otišla bez odgovora na pitanja.

U intervjuu koji je dala Novoj TV Nada Murganić nije priznala pogrešku već je sve pripisala "šumovima u komunikaciji" ustvrdivši da je ministarstvo imalo dobru namjeru razveseliti djecu.

3. Obitelj bez djece nije obitelj

Gaf koji je možda izazvao i najveći bijes javnosti je onaj s Obiteljskim zakonom čiji je nacrt poslan u javnu raspravu s definicijom obitelji kao zajednice muškarca, žene i djeteta. Ministrica se opet ispričala uz riječi da "niti jedan zakon od prve ne može biti savršen", a premijer joj je opet štitio leđa, i kada se u Saboru raspravljalo o njezinom opozivu na zahtjev oporbe koji nije bio uspješan. Plenković je na sebe preuzeo odgovornost što je nacrt prijedloga zakona poslan u javnu raspravu bez da je prekontroliran, a sporna definicija obitelji je povučena.

Kada je Vlada ponovno odlučila angažirati PR agencije, ministrica Murganić rekla je da će razmisliti o tome da uzme savjetnike za komunikaciju i u čudu upitala: "Zar meni treba popraviti imidž?"

Bojimo se da nakon istupa njezinog državnog tajnika koji je brutalnom iskrenošću razotkrio svu bijedu demografskih pokušaja niti najbolji komunikacijski stručnjaci na svijetu više ne mogu spasiti imidž ministrice Nade Murganić.
 


 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene