Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se saslušanje

Sud u Šapcu dobio zahtjev za izručenje Vučurevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev Republike Hrvatske za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhićenoga u Srbiji prošlog tjedna, stigao je u viši sud u Šapcu, potvrdio je glasnogovornik toga suda Slobodan Velisavljević, kazavši kako se očekuje saslušanje Vučurevića pred istražnim sucem.

'Sudu je danas stigao zahtjev Republike Hrvatske za izručenje, u tijeku današnjeg dana istražni će sudac saslušati Vučurevića i tijekom toga saslušanja bit će mu predočeni navodi iz zahtjeva kao i priložena dokumentacija kako bi se on o svemu tome izjasnio', objasnio je Velisavljević.

Dodao je kako je u daljem tijeku postupka moguće, ukoliko bude postojala potreba, da istražni sudac prikupi još dokumentacije te da nakon toga predmet proslijedi izvanraspravnom vijeću tog suda, koje će dalje odlučivati o ispunjenosti uvjeta za Vučurevićevo izručenje.

'Po zakonu postoji mogućnost da se Vučurević odluči za izručenje po pojednostavljenoj proceduri, međutim to ovisi isključivo o njemu i o njegovu stajalištu prihvaća li to ili ne. Za sada nemamo to izjašnjenje o tome je li on to prihvatio ili nije', kazao je Velisavljević.

Ne mogavši precizirati koliko će trajati saslušanje, Velisavljević je objasnio kako će o dostavljenoj dokumentaciji i, moguće, o dokumentaciji koju bi njegova obrana htjela pribaviti i priložiti, ovisiti hoće li biti potrebe za naknadnim saslušanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završeno saslušanje Vučurević odbacio sve navode iz optužnice Slika nije dostupna Opasnost od utjecaja na svjedoke I šesta osoba u pritvoru zbog malverzacije nekretninama

>> Vučurević u pritvoru piše pjesmu 'Jadna Srbijo'

>> Vučurević i pod istragom BIH

Ukoliko sud u Šapcu pozitivno odluči o izručenju Vučurevića Hrvatskoj, on će imati mogućnost žalbe na tu odluku srbijanskom prizivnom sudu, dok konačnu odluku donosi srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vučureviću, uhićenom u prošli ponedjeljak u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj, istražni sudac višeg suda u Šapcu nakon saslušanja odredio je pritvor.

Vučurević se, prema optužnici, u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene