Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenje odzvonilo u regiji:

'Rođeni Hercegovac i bivši član SDP-a...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske i regionalne agencije prenijele su u nedjelju vijest da je uhićen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Agencije prenose da je uz Bandića policija uhitila po nalogu Uskoka i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koji se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Neočekivana odluka" Strani mediji raspisali su se o Milanoviću: Pogledajte kako komentiraju njegov potez Slika nije dostupna Odluka o istražnom pritvoru Afera Agram: Svi osim Bandića žele van uz jamčevinu

Kako navode, njih se sumnjiči za korupciju, zloporabu ovlasti i trgovanje utjecajem.

Ministarstvo unutarnjih poslova je na svojim internetskim stranicama objavilo da je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nezakonitosti u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

Bandić (58) je bio član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), navodi AFP, koja ga je izbacila iz stranke 2009. nakon čega se kandidirao kao neovisni kandidat na predsjedničkim izborima.

"Taj populist upravlja glavnim hrvatskim gradom od 2000. Samo jedanput je imao prekid u mandatu od 2002-2005 i mediji su ga često povezivali s korupcijom", piše AFP.

FOTO - Bandić prenoćio u policiji, istražitelji satima u njegovom stanu tragali za dokazima

Agencija Reuters piše kako se u izvješćima Bandić "povezivao s brojnim istragama o korupciji u proteklom desetljeću ali da do sada nije bio ispitivan ili pritvoren".

Reuters uhićenje stavlja u kontekst sveobuhvatne borbe s korupcijom koju je Hrvatska pokrenula 2010. kako bi, kako tvrdi, potaknula nastojanja da uđe u Europsku uniju te podsjeća da je otada sudila i osudila nekoliko najviših državnih dužnosnika među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

O Bandićevu uhićenju javlja i talijanska agencija ANSA pozivajući se, kao i sve druge, na izvješća hrvatskih medija.

Slovenska agencija STA navodi kako je Bandić već peti mandat zagrebački gradonačelnik, a da je na optužbe o korupciji u pravilu odgovarao neka "institucije pravne države rade svoj posao".

Bandićevo uhićenje popratile su i srbijanske agencije Tanjug i Beta.

"Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije već duže vrijeme je u sporu s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u vrijeme lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da 'klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije', piše Tanjug.

Dodaje da je zadnji put izabran kao neovisni kandidat, a njegova lista je na posljednjim lokalnim izborima u svibnju 2013. osvojila najviše mandata u gradskoj skupštini Zagreba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene