Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi idu u pritvor

Bandić u Remetincu! Pripuz će biti pušten kad uplati jamčevinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik i 11 suokrivljenika neće se braniti sa slobode.

23:05 - Nešto iza 21 sat u posebnim pravosudnim kombijima, u razmacima od desetak minuta pristizali su u Remetinec svi uhićeni, svi osumnjičeni. Svih 12 za koje je sudac odredio mjesec dana istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka o istražnom pritvoru Afera Agram: Svi osim Bandića žele van uz jamčevinu Slika nije dostupna Bandić na vrhu? VIDEO Velika USKOK-ova istraga: Kako je sve bilo organizirano?

Tijekom večeri ili tijekom jutra obići ćeš i zatvorski liječnik. To je uobičajena procedura, nešto kao sistematski pregled.

Petar Pripuz ponudio je sedam i pol milijuna kuna jamčevine, ali ponudile su je još dvije osobe - Miro Laco i Ivan Markus - oni su ponudili po sto tisuća kuna. No, tužiteljstvo je već najavilo žalbu tako da će oni moći izaći iz istražnog zatvora tek nakon pravomoćnog rješenja. Znači i ako uplate taj novac na račun tek se mora čekati odluka o žalbi tužiteljstva koju su najavili.

Svi oni zadržani su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, tužiteljstvo je najavilo da njih ih ima oko 270, možda se čak i poveća taj broj.

Svima njima blokirana je imovina. Nekima je i opasnost od ponavljanja kaznenog djela razlog zadržavanja u istražnom zatvoru tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će proći ta žalba s obzirom da su mnogi od njih na pozicijama i naprosto postoji mogućnost i dalje da ponove kazneno djelo.

21:15 -  'Određen je istražni zatvor. Obrazloženje je da postoji osnovana sumnja i da postoje neke okolnosti koje ukazuju na to da bi boravkom na slobodi mogli uništiti tragove kaznenog djela, uništiti dokumentaciju i što je najvažnije djelovati na brojne svjedoke. Opasnost od bijega nije razlog, te opasnosti nikad nije bilo, to se nije ni predložilo', rekao je nakon sučeve odluke Veljko Miljević, odvjetnik Slobodana Ljubičića.

'Moj klijent, naš klijent Petar Pripuz može izaći iz pritvora ako položi jamčevinu od 7 i pol milijuna kuna. Očekujemo pravomoćnost ove odluke, nakon toga će to biti položeno i onda on može izaći. Pritvor mu je određen samo zbog utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog ponavljanja kaznenog djela', rekao je Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo.

21:03 - Andrija Jarak pred sudom je razgovarao s Bandićevim odvjetnikom Krešimir Krsnikom koji je najavio da će se žaliti na odluku.

'Naravno da ćemo podnijeti žalbu jer nema osnovane sumnje da je bilo tko od njih počinio kazneno djelo. Nema kaznenoga djela, to je ključni razlog. Ključni razlog koji danas nije bio usvojen', rekao je Krsnik.

Odluku je kaže očekivao.

'Najžalosnije je što ja moram reći da jesam, to znači da nešto ne štima u državi Danskoj, dakle nešto se događa. Pravno gledajući nisam očekivao, ali vrijeme kako naše pravosuđe i DORH koji to sve skupa zapravo vodi funkcionira sam očekivao. Moram opet reći, naravno nisam iznenađen', rekao je.

Krsnik je dodao da je Milan Bandić odluku primio mirno i časno jer on poštuje pravno državu, ali naravno s velikim iznenađenjem.

21:00 - Sudac Posavec odluku o odlasku osumnjičenih u pritvor obrazložio je famoznim točkama 2 i 3, dakle opasnost od ponavljanja kaznenog djela i opasnot od utjecaja na svjedoke. Svih 12 uhićenih ide u pritvor u Remetincu

USKOK ima pravo žalbe na odluku o Pripuzu tako da će on iz pritvora izaći tek kada odluka postane pravomoćna i kada uplati iznos.

Milan Bandić i 11 suokrivljenika među kojima su Slobodan Ljubičić, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markušić, Filip Čulo, Miro Laco, Vidoje Bulum, Branko Mihaljević, Miljenko Benko i Zdenko Antunović neće se braniti sa slobode, te odlaze u Remetinec! U pritvor odlazi i Petar Pripuz, ali biti će pušten nakon što uplati jamčevinu - 7 milijuna i 750 tisuća kuna.

Bandićev odvjetnik: Gradonačelnik neće dati ostavku!

Tu je odluku donio Županijski sud, odnosno sudac Zdenko Posavec. USKOK je za većinu osumnjičenika tražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Izuzetak su Branko Mihaljević i Zdenko Antunović čije zatvaranje tužiteljstvo traži samo zbog utjecaja na svjedoke.

Uskoro opširnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene