Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Sanader i Čobanković pod istragom?

Stjepan Fiolić u lisicama: Ne osjećam se krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić dobio je 30 dana istražnog zatvora.

Odvjetnik Stjepana Fiolića Ante Madunić je rekao da je to očekivano i da se najvjerojatnije neće niti žaliti na odluku o pritvoru. Tužitelj je priopćio da je Fioliću blokirana imovina. Istražni zatvor protiv trojice ostalih osumnjičenika po riječima tužitelja još nije zatražen jer se nisu još stekli uvjeti. Fiolića su u lisicama priveli na Županijski sud u Zagrebu, a novinarima je na ulazu rekao da se ne osjeća krivim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu Sanader bivše stranačke kolege pozdravio u sudnici: Bok dečki! Slika nije dostupna Suoptuženici priznali Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno za 22. rujna

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana ( 1953., 1957., 1957, 1931.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Planinska zbog koje je jučer uhićen Stjepan Fiolić, bivši saborski zastupnik HDZ-a.

Za sad nema službene potvrde da je među osumnjičenicima i bivši premijer, jer je USKOK na svojim internetskim stranicama objavio samo dob osumnjičenika. No to se može zaključiti iz istražnog naloga u kojem je vidiljivo da je 59-godišnji prvoosumnjičenik sklapanje štetnog ugovora o kupnji nekretnine branio na užem kabinetu vlade.

Potvrđena je istraga protiv aktualnog saborskog zastupnika i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića koji je kratko komentirao kako je legalist i da sve treba istražiti.

Nitko ne želi potrditi, ali ni demantirati informacije da se bivši ministar već nagodio s USKOK-om, ali i teretio Ivu Sanadera. Iz USKOK-ova je naloga samo jasno da je Čobanković treći na rang listi osumnjičenih u ovoj milijunskoj aferi.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da njezin branjenik nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga.

Sanader i Fiolić su se, kako sumnja USKOK, dogovorili da će Vlada odobriti kupnju nekretnine u vlasništvu dvije tvrtke po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist.

Zatim su od Čobankovića zatražili da njegovo ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva obavi pripreme na temelju kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva po cijeni znatno većoj o tržišne.

Fiolić je od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veća od stvarne, a što je i privhaćeno.

Na temelju procjene i prema uputama Sanadera Čobanković je putem stručnih službi pripremio prijedlog Vlade o kupnji nekretnine financijskim leasingom i zaključivanju ugovora s tvrtkom u iznosu od osam milijuna eura. USKOK tvrdi da je Čobanković znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njezine stvarne vrijednosti, a o tome je obavijestio Sanadera koji je na užem kabinetu Vlade obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Potom je Vlada na temelju Sanaderova obrazloženja ugovora i procjene, na zatvorenom dijelu sjednice u travnju 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenoj tvrtki pribavljena korist od najmanje 26,4 milijuna kuna na štetu proračuna.

Fiolić se branio šutnjom

Fiolić je u USKOK-u ispitivan više od sat vremena a branio se šutnjom. Tužiteljstvo za Fiolića traži istražni zatvor te se čeka odluka Županijskog suda. Ispitivanju je bio prisutan i

Stjepana Fiolića policija je s nalogom za uhićenje dočekala kad je došao s puta. Istražitelji USKOK-a i kriminalističke policije ušli su u kuću u Maloj Mlaki i poslovne prostore bivšeg saborskog zastupnika te obavili pretres. Fiolićev odvjetnik Ante Madunić potvrdio nam je da je njegov klijent uhićen zbog tzv. slučaja Planinska.

Stjepana Fiolića se sumnjiči da je prije dvije godine sudjelovao u sumnjivoj prodaji svoje poslovne zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici. Zagradu je kupio Hypo leasing po astronomskoj cijeni od 4 tisuće eura za četvorni metar.

Odmah potom ju je trebalo preuzeti tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja na čelu kojeg je bio Petar Čobanković, za 11 milijuna eura. Fiolić je navodno zaradio više od pet milijuna eura.

Posao je trebao blagoslov Državnog odvjetništva, no tadašnja Vlada Jadranke Kosor sve je odradila mimo njih. Neslužbeno doznajemo da je bivši ministar o svemu već ranije ispitan na USKOK-u.

Prije ulaska u politiku Stjepan Fiolić pokrenuo je lanac mesnica. Kao čovjek Ive Sanadera ubrzo je završio u predsjedništvu stranke i Saboru. Bio je jedan od najšutljivijih zastupnika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene