Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prijateljstvo ili sukobi?

'Ovo je prekretnica: Ili ćemo biti prijatelji ili u sukobu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Slovenija su na prekretnici, nakon koje će biti susjedne i prijateljske zemlje, ili susjedne zemlje u sukobu, rekao je u Zagrebu slovenski premijer Borut Pahor.

Hrvatska je premijerka Jadranka Kosor naglasila kako politika mora naći rješenja koja zatim olakšavaju odnose u svim drugim područjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radio tijekom kampanje Pahoru prijava za rad na crno! Slika nije dostupna Oporavlja se od operacije Borut Pahor i dalje u bolnici, no nije riječ o tumoru

Kosor i Pahor to su kazali u izjavi za novinare nakon sudjelovanja na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u zgradi Hrvatske gospodarske komore. Borut Pahor je naglasio kako dvije zemlje, dva naroda i dvije politike moraju odlučiti hoće li budućnost gledati kroz zajedničke interese, što će donijeti stabilnost, prijateljstvo i boljitak svima, ili će se samo gledati razlike između dviju zemalja, što će rezultirati sukobima i nestabilnošću.

>> Zbog odnosa s Hrvatskom Pahor sve nepopularniji?!

Predsjednica hrvatske vlade naglasila je kako je nakon prvog susreta s Pahorom u Trakošćanu znatno porastao broj slovenskih turista u Hrvatskoj, što je istaknula kao primjer koji povrđuje tezu da su politički odnosi iznimno važni za sve oblike suradnje. Rekla je kako su ona i Pahor okrenuli novu stranicu međusobnih odnosa koja se temelji na suradnji, razumijevanju i međusobnom uvažavanju, kao bazi za buduću suradnju.

Također je izrazila zadovoljstvo time što dvoje predsjednika vlada održavaju svoja obećanja, pojasnivši kako je današnji susret, uz suradnju gospodarstvenika, dogovoren na prošlom njihovom sastanku u Ljubljani. Podsjetila je kako je ovo četvrti njezin susret s Pahorom, nakon Trakošćana, Gdanjska i Ljubljane.

'Dogovorili smo nekoliko projekata i ovo je jedan od njih. Želim da on bude dobra platforma za nove ideje, nove susrete i novu poslovnu suradnju naših gospodarstvenika, iznimno važnu u vremenima krize, recesije', naglasila je hrvatska premijerka, dodavši kako su mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje velike. Kosor je novinarima rekla kako nakon susreta na gospodarskom forumu, ona i Pahor idu na razgovore sa svojim suradnicima oko završetka 'prevažnog posla vezanog za arbitražni sporazum'.

U javnosti stvorena pogrešna teza

'Sigurna sam u uspješan prelazak zadnje dionice tog puta, nakon čega ću moći pozvati svoje partnere u koaliciji i sve parlamentarne stranke te u konačnici tražiti i dobiti potporu Hrvatskog sabora za parafiranje i potpisivanje tog sporazuma na tragu pisma koje sam poslala švedskom predsjedništvu EU, koje je bilo usuglašeno između dviju vlada, i odgovora švedskog predjedništva na to pismo', kazala je Jadranka Kosor.

Slovenski premijer još je želio istaknuti kako je u prevelikom dijelu javnosti u obje zemlje stvorena pogrešna teza da je u pregovorima dviju strana jedini interes Hrvatske da što prije postane članicom EU, a da je interes Slovenije da što prije riješi granično pitanje. 'Ulazak Hrvatske u EU i u slovenskom je interesu, a rješenje graničnog pitanja u interesu je i Hrvatske - ti zajednički interesi omogućuju otvaranje potpuno novog poglavlja u odnosima među našim državama', kazao je Pahor. 'I premijerka Kosor i ja odlučni smo u tome da se onoga što je dogovoreno, bez obzira na moguću nepopularnost tih naših odluka, držimo 'k'o pijan plota'. To je silno važno za povjerenje između naših zemalja i nas osobno jer sve činimo kako bismo ostvarili sigurnost i blagostanje naših naroda', rekao je slovenski premijer na kraju izjave za novinare. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene